REKLAMA

Mała kuchnia to duże wyzwanie, ale można mu podołać

Aranżacja wnętrza mieszkania to zadanie mogące dostarczyć ogromnej satysfakcji wszystkim, którzy lubią przeobrażać przestrzeń podług własnych upodobań, jednocześnie jednak często nie jest wolne od rozmaitych trudności. Najbardziej kłopotliwymi okazują się te związane z ograniczoną ilością dostępnej przestrzeni. Zwłaszcza w tych pomieszczeniach, w których, ze względu na pełnione przez nie funkcje, nie tylko nieodzowne są określone elementy wyposażenia, ale i rozmieścić je trzeba w sposób zapewniający jak najwyższą ergonomię. Należy do takich niewątpliwie kuchnia.

REKLAMA

Aspekty praktyczne muszą być na pierwszym miejscu

REKLAMA

Kuchnia, nawet jeśli stanowi całkowicie odrębne pomieszczenie, a nie aneks towarzyszący większemu, w ogromnym stopniu decyduje o charakterze wnętrza mieszkania i wygodzie jego użytkowania. Będziemy spędzać w niej dużo czasu, nawet jeśli wiele poszczególnych wizyt nie będzie zbyt długich, toteż chcemy, by wyglądała pięknie. Najpierw jednak zadbajmy o to, by była użyteczna.

Zacząć musimy od ustalenia potrzeb, jakim pomieszczenie to będzie musiało sprostać, a więc przede wszystkim ilości domowników i ich trybu życia – np. tego, czy mają w zwyczaju stołować się poza domem. Niekiedy można zrezygnować ze zmywarki czy dużej lodówki uzyskując przestrzeń pozwalającą na podniesienie ergonomii.

Przygotowywanie posiłków nierzadko składa się z szeregu procesów – niezbędne jest więc takie zorganizowanie przestrzeni, by móc uzyskać wygodny ciąg roboczy, na który składać się będzie blat, zlewozmywak i stanowisko obróbki termicznej czyli nasza kuchenka. Zdania na temat optymalnej kolejności są różne, niekoniecznie nawet wszystko musi znajdować się po tej samej stronie. Ważne, by ustawienie nie sprawiało, że cokolwiek będzie za daleko, a poruszanie się po po kuchni stanie się kłopotliwe. Dzięki temu możemy znacznie skrócić czas przygotowywania wielu posiłków – nawet o połowę. To jednak nie wszystko.

Umiejscowienie poszczególnych urządzeń nie może być przypadkowe. Lodówkę trzeba chronić przed ciepłem – zarówno grzejnika, jak i słońca, czy kuchenki – nie musi stać od niej bardzo daleko, byle nie zaraz obok. Kuchenka z kolei nie powinna znajdować się przy oknie, by powiew wiatru nie gasił płomienia.

Wykorzystaj każdy centymetr, a będziesz zadowolony

Ustaliwszy najważniejsze założenia możemy przystąpić do organizowania przestrzeni, co nierzadko oznacza żmudne próby dopasowania dostępnych w handlu mebli i urządzeń do wymiarów pomieszczenia. Raz zaaranżowanej kuchni nie zmodyfikujemy jednak z taką łatwością jak salonu, nie warto więc rezygnować z ergonomii, bo jej słabości w tym zakresie okazać się mogą poważnym problemem. Tutaj swoje zalety odkrywają więc meble kuchenne na wymiar, jakie oferuje np. firma Zbyszyński. W ten sposób nie tylko możemy wykorzystać każdy centymetr, ale dzięki jednolitej zabudowie znacząco podnieść estetykę i, jakże istotną, łatwość utrzymania w czystości.

Wówczas pozostaje nam tylko zastanowić się nad szczegółami wyglądu – kolorystyką, rodzajem frontów, blatu i innymi szczegółami. W niezbyt dużych pomieszczeniach świetnie sprawdzają się rozwiązania możliwe proste i w jasnych barwach – na inne lepiej pozwolić sobie w bardziej obszernych, gdzie nie będą nas zanadto przytłaczać. Ostatecznie jednak, to jest jedyny element, który całkowicie zależeć może od naszych upodobań.

Materiał partnera

REKLAMA

Dodaj komentarz