REKLAMA

Tradycyjne wieńce i potrawy regionalne na Dożynkach w Słupi Koneckiej

Na corocznych Dożynkach w Słupi Koneckiej rozstrzygną się dwa konkursy, na tradycyjny wieniec oraz na najsmaczniejszą potrawę regionalną. Można już zgłaszać się do tych konkursów. 

REKLAMA

Coroczne święto gminy Słupia Konecka odbędzie się 25 sierpnia i będzie dobrym czasem na konkurowanie w konkursach sprawdzających zdolności manualne i estetyczne oraz kulinarne.

REKLAMA

„Najsmaczniejsza Potrawa Regionalna 2019” jest konkurencją polegającą na przygotowaniu potrawy związanej z konecczyzną. Ocenie jury, które powołane zostanie podczas dożynek, podlegać będzie smak potrawy, estetyka jej podania oraz estetyka stoiska z potrawami. Udział w konkursie mogą wziąć: osoby prywatne, gospodarstwa agroturystyczne, organizacje zrzeszające osoby fizyczne, stowarzyszenia i grupy nieformalne oraz szkoły z terenu gminy Słupia Konecka.

„Tradycyjny Wieniec Dożynkowy 2019” to konkurs skierowany do sołectw gminy. Wziąć w nim udział mogą osoby prywatne, gospodarstwa agroturystyczne, organizacje zrzeszające osoby fizyczne, stowarzyszenia i grupy nieformalne oraz szkoły z terenu gminy Słupia Konecka, ale każde sołectwo może wystawić tylko jeden wieniec.

Zgłoszenia do obu konkurencji należy kierować osobiście do Urzędu Gminy w Słupi, pokój 13, w terminie do 9 sierpnia. Regulaminy konkursów wraz z dokładnymi wytycznymi znajdą Państwo TUTAJ oraz TUTAJ.

REKLAMA

Dodaj komentarz