REKLAMA

Zasmakowali Hiszpanii w ZDZ w Końskich [zdjęcia]

W poniedziałek (12 czerwca) w szkołach ZDZ w Końskich odbył się konkurs kulinarny „Smaki Hiszpanii”.

REKLAMA

Konkurs przyczynił się do promocji jubileuszu 70-lecia istnienia Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach oraz 25 –lecia funkcjonowania Szkół w ramach jego struktury organizacyjnej. Wydarzenie miało za zadanie rozpowszechnienie projektu „Europejską drogą stażu. OLE!”, realizowanego w ramach programu Erasmus+ „Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego”. To także przedłużenie wrażeń ze słonecznej Hiszpanii, w której uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego ZDZ w Końskich odbywali miesięczną praktykę zawodową (więcej o tym mogą państwo przeczytać TUTAJ).

W trakcie konkursu uczniowie korzystając z przygotowanej prezentacji opowiadali o stażu w Walencji. Pokazali m.in. miejsca swoich praktyk: logistycy firmy transportowo-spedycyjne, a gastronomowie restauracje.

REKLAMA

Następnie młodzież prezentowała tradycyjne potrawy, jakie jada się w Hiszpanii. Na przystawkę podano tapas z anchois oraz oliwkami, chorizo i oliwki. Na danie główne paellę z kurczakiem i owocami morza, tortillę z ziemniakami, gazpacho z czarnym ryżem. A na deser zaserwowano gruszki w czerwonym winie z musem truskawkowym, który zachwycił podniebienia. Te smakowe doznania oraz muzyka pozwoliły przenieść się do słonecznej Hiszpanii. Uczniowie wykazali się bardzo dobrymi umiejętnościami kucharskimi. Potrawami zachwycili jury. Wszystkie zespoły zostały nagrodzone upominkami.

Zdjęcia:

REKLAMA

Dodaj komentarz