REKLAMA

WIDEO: Festiwal zup zachwycił w Niekłaniu

Jaki jest przepis na dobrze spędzone weekendowe popołudnie? Wszyscy, którzy wzięli udział w sobotę w Festiwalu Zup w Niekłaniu już go znają. To był świetnie spędzony czas, w pięknym otoczeniu i na dodatek ze znakomitymi smakami w głębokich talerzach. Najlepszą zupą okazał się krem z buraka. 

REKLAMA

Głównym organizatorem wydarzenia była Fundacja Inspiracja i Rozwój przy wsparciu Centrum Młodzieży i Wolontariatu – to jednostki skupiające przede wszystkim młode osoby z terenu powiatu koneckiego. Festiwal Zup zorganizowano na pięknym dziedzińcu Starej Piekarni w Niekłaniu w gminie Stąporków. To miejsce stylem kojarzące się z Prowansją, a historią nawiązujące do rodu Platerów.

REKLAMA

„Zorganizowaliśmy festiwal zup. Każda z przybyłych grup gotuje inną zupę, a zupy mamy przeróżne – mamy ramen, mamy zupę meksykańską. Każdy mógł wybrać co gotuje i  od godziny trwa właśnie gotowanie […] W ramach konkursu jury będzie oceniać zupy. Na podstawie smaku, klarowności i innych wytycznych będą one oceniane. Jest też konkurs publiczności, gdzie jury wrzucając żetony wybierze najlepsze danie” – opowiada nam Alicja Woźniak z Fundacji Inspiracji i Rozwój.

O gotowaniu opowiadali nam uczestnicy konkurencji. Wypowiedzi znajdziecie w materiale wideo.

Oprócz kulinarnych na wszystkich przybyłych czekały też inne atrakcje – koło fortuny z ciekawymi nagrodami, poczęstunek lemoniadą, ścianka foto. Organizatorzy zapewnili też dwie specjalne strefy: dla najmłodszych z animatorami i opiekunami oraz chillu z leżakami.

Po gotowaniu do pracy wzięli się jurorzy, czyli: burmistrz Dorota Łukomska,  Marta Temperowicz z Green Box Końskie i Zuzanna Lisowska – uczestniczka programu Masterchef mająca swoje korzenie w gminie Stąporków –„Kieruję się odpowiednim smakiem, prezentacją dania, ale i tym że tutaj jest dobra zabawa, a uczestnicy wkładają to gotowanie całe swoje serce. Przekazuje im by dobrze się bawili, bo jeżeli mamy tę pozytywną energię to to przekłada się na smak dania. Jesteśmy jeszcze przed degustacją, ale zapachy są obłędne” – mówi nam Zuza Lisowska.

Wiemy już jakie były wyniki obrad jury: pierwsze miejsce zaserwowała drużyna La Zuppa (przygotowali oni krem z buraka z karmelizowanym jabłkiem), druga lokata przypadła „Zainspirowanym”, a trzecia ekipie „Kolorowy zawrót głowy”. Nagroda publiczności przypadła grupie „Szalone Garczki”, która przygotowała barszcz zabielany. 

Biorąc pod uwagę jak znakomicie bawili się uczestnicy Festiwalu Zup w Niekłaniu oraz frekwencje na tym wydarzeniu zorganizowanym w „Starej Piekarni” możemy spodziewać się kolejnych edycji podobnych kulinarnych imprez w tym miejscu.

Zdjęcia (własne, Kacper Woźniak):

REKLAMA

Dodaj komentarz