REKLAMA

Gospodynie z Radoszyc uczyły się robić zdrowe kiszonki [zdjęcia]

Koło Gospodyń Wiejskich znad Plebanki, które działa przy Domu Kultury w Radoszycach, zorganizowało warsztaty z przygotowywania zdrowych i prostych kiszonek. Poniżej prezentujemy 4 przepisy, które każdy może wykonać sam w domu.

REKLAMA

W warsztatach wzięło udział około 20 kobiet. Spotkanie poprowadziła ziołoznawczyni Justyna Pargieła, która pochodzi z Końskich, a obecnie mieszka w Lublinie. Na początek odbyła się część teoretyczna, z której uczestniczki dowiedziały się, jakie przyprawy i zioła dodać, aby powstały probiotyki dobrej jakości.

REKLAMA

„Kiszonki to balsam dla jelit, wątroby i całego układu trawiennego. Polecam każdemu do zrobienia w domu. Wszystkie kiszonki są gotowe do spożycia po około tygodniu” – mówi przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich znad Plebanki Marzena Mariańczyk-Skrobisz i dodaje: „My po części teoretycznej przeszłyśmy do praktyki. Każda z pań przygotowała kiszonki według podanych przepisów”.

Pierwsza kiszonka: kapusta pekińska, jabłko, jarmuż, liść mniszka lekarskiego (Panie szukały go w pobliżu Domu Kultury)
Druga kiszonka: dynia obrana ze skóry, pokrojona w kostki, papryka również pokrojona, chrzan – korzeń, czosnek – 2 – 4 ząbki, liść laurowy, ziele angielskie, zalewany zostaje wrzątkiem solanki (łyżka soli na 1 litr wody) i zakręcamy.
Trzecia kiszonka: gruszki krojone w ósemki bez nasion, śliwki na pół bez pestek, goździki, pieprz w ziarnach i zalewane wrzątkiem z solanką
Czwarta kiszonka – zakwas z marchewki do picia: marchewka pokrojona w plasterki – 3/4 litrowego sloika, ząbek czosnku, woda z solą do pełna, gorczyca, plasterek z cytryną.

Panie nie poprzestają na jednych zajęciach. W planach mają kolejne warsztaty, m.in. z produkcji octu – jak go robić z jabłek i innych produktów.

Zdjęcia:

REKLAMA

Dodaj komentarz