W Niekłaniu Wielkim znowu zapachniało zupą! W sobotę, na placu przy Starej Piekarni miała miejsce trzecia edycja Festiwalu Zup organizowanego przez Fundację Inspiracja i Rozwój oraz Centrum Młodzieży i Wolontariatu. Zwyciężyła ekipa Poleje Wam. Niebawem udostępnimy relację wideo z wydarzenia.
REKLAMA
– „Jesteśmy na III Festiwalu Zup w Niekłaniu Wielkim, na placu Starej Piekarni. Grupy gotują zupy, zupy inspirowane różnymi krańcami świata, wybrane przez siebie oczywiście” – opowiada Alicja Woźniak, organizatorka.
REKLAMA

Osiem drużyn stanęło do kulinarnego pojedynku, serwując przeróżne, smakowite zupy. Sporo uczestników to były gospodynie wiejskie z okolicznych kół.
Jurorzy – Martyna Ostrowska, Mariusz Bezak i Anna Lisowska mieli pełne łyżki roboty, próbując wyłonić najlepsze smaki dnia. Najlepszym wręczono kuchenny sprzęt, a zwycięzcy kolejnej edycji tego konkursu otrzymali prestiżową „Złotą Chochlę”.
Martyna Ostrowska oraz Mariusz Bezak opowiadali nam o tym, co podlegało ich ocenie oraz jak oceniają poziom uczestników:
– „Przede wszystkim smak zupy, to jest najważniejsze, następnie prezentacja, to jak zupa będzie podana, oceniamy również to jak wygląda stoisko, czy jest na nim porządek i jak wygląda organizacja pracy” – mówi Ostrowska.
– „Chciałem przede wszystkim pochwalić panie za dość duże zaangażowanie, bo to widać i przede wszystkim czuć, bo ten aromat rozchodzący spośród stanowisk, zarówno grzybowy jak i z wykorzystaniem włoszczyzny, ale przede wszystkim panie oparły swoje receptury na tradycji, cieszę się niezmiernie, ale mamy tutaj nawet i nutę orientu, więc mamy tutaj taki misz-masz wszystkiego” – dodaje Mariusz Bezak.
Publiczność również miała głos i to dosłownie. Osoby, które przybyły na wydarzenie przyglądały się zmaganiom kucharzy, próbowały ich dań, a następnie mogły wybrać najlepszy ich zdaniem zespół i przyznać dodatkową nagrodę.
Najlepsza okazała się drużyna Poleje Wam, ich Polewka cieszyła się największym uznaniem oceniających. Kolejna była ekipa Verde Malachowia, która ugotowała Zupę z pokrzyw, a podium zamknęły Mokrzywolanki, ich specjałem była pikantna zupa o nazwie Piekło w Morzywole. Nagrodę publiczności otrzymało KGW Wąsoskie Jagódki za przepyszną Zalewkę o nazwie „Szef Kuchni zwariował”.
Na festiwalu nie brakowało też dodatkowych atrakcji: było Quizowe Koło Fortuny, Fotobudka 360, ścianka graffiti, orzeźwiająca Wesoła Lemoniada, zabawy plastyczne dla najmłodszych, kreatywne gotowanie z niczego i konkursy na instastory. To był dzień pełen smaku, uśmiechu i dobrej energii. Zupy były wyśmienite i nie zazdrościmy jury trudnej decyzji co do wyboru najlepszej. Niebawem udostępnimy relację wideo z wydarzenia.
Zdjęcia: