REKLAMA

KGW Przybyszowy z I miejscem w ogólnopolskim konkursie [zdjęcia]

W ogólnopolskim konkursie „Polska Wieś Smakuje” pierwsze miejsce w kategorii „Kiszonki z warzyw i owoców” zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach. Oprócz tego w rywalizacji brały udział także inne koła z naszego powiatu.

REKLAMA

Konkurs „Polska Wieś Smakuje” adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, które do 16-go grudnia ubiegłego roku mogły nadsyłać zgłoszenia praktykowanych przez siebie tradycji kulinarnych. Konkurs realizowany był przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie. Wpłynęło 330 opisów z całego kraju, wśród nich znalazły się przepisy KGW: Przybyszowy, Smyków, Sworzyce, Stanowiska, Bębnów, a także KGW „Integracja – Nalewajków – Wyrębów – Górniki”, z których jury wyłoniło po trzech laureatów, w ramach każdej z pięciu kategorii konkursowych.

REKLAMA

Każda praktyka kulinarna oceniana była według kryteriów merytorycznych, do których należały: dopasowanie zgłoszonej praktyki do kategorii konkursowej, charakter opisu oraz jej historia, związek z regionem i społecznością lokalną, a także sposób jej kultywowania w gospodarstwie lub w działalności KGW. W ocenie było też brane pod uwagę zastosowanie danej praktyki kulinarnej w zdrowej i zrównoważonej diecie, czyli jej walory odżywcze i prozdrowotne.

O zwycięstwie zdecydowała liczba punktów przyznanych przez jury w każdej z 5 kategorii: kiszonki z warzyw i owoców, zupy, potrawy jarskie, potrawy z drobiu i ryb, potrawy świąteczne.

Zwycięzcą I kategorii „Kiszonki z warzyw i owoców” zostało Koło Gospodyń Wiejskich Przybyszowy z przepisem na zakwas z buraków. Nagrodą główną w tej kategorii jest nagroda pieniężna w wysokości 1 000 zł.

W II kategorii „Zupy” swoje przepisy zaprezentowało kilka KGW. Poszczególne koła zajęły miejsca: Sworzyce – 16, Smyków – 26, Stanowiska – 71 oraz Bębnów – 79. W III kategorii „ Potrawy jarskie”, 26 miejsce zajęło KGW „Integracja – Nalewajków, Wyrębów, Górniki” z przepisem na faszerowane ziemniaki. 12 miejsce w kategorii V „Potrawy świąteczne” zdobyło KGW w Smykowie z przepisem na barszczyk czerwony z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów.

„Serdecznie gratuluję KGW w Przybyszowach oraz pozostałym kołom naszego powiatu, które wzięły udział w konkursie. Cieszę się tym bardziej, że społeczność KGW, mimo trudnej sytuacji związanej z pandemią, silnie aktywizuje się poprzez udział w wielu projektach, czy właśnie poprzez udział w konkursach nie tylko organizowanych przez Starostwo Powiatowe w Końskich, ale korzystając z propozycji na terenie całego kraju. Jest to jednocześnie promocja naszego powiatu i tradycji regionu. Życzę wszystkim kołom sukcesów, inspiracji i wielu inicjatyw, które pozwalają przetrwać ten ciężki czas” – mówi starosta konecki Grzegorz Piec.

Prezentujemy zwycięski przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach. Mamy nadzieję, że przypadnie Państwu do gustu.

Zakwas z Buraków

Składniki:

0,5 kg buraków,
2 szklanki wody (500 ml) przefiltrowanej lub przegotowanej,
pół łyżki soli,
3-4 ząbki czosnku,
przyprawy: 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu.

Przygotowanie:

Wyparzamy duży słój. Buraki obieramy i kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią pokryte. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie zakwas przecedzamy i przelewamy do wyparzonych butelek. Przechowujemy je w lodówce.

Jeśli warzywa wypływają, to przykrywamy je talerzykiem. Należy do zakwasu zaglądać i jeśli wypłynie ząbek czosnku, to należy go wyłowić czystą łyżeczką i wyrzucić, ponieważ to może być dowodem pleśnienia. Buraki i czosnek wkładamy do miseczki i używamy do sałatek, np. carpaccio z kiszonych buraków. Super smakują zmiksowane w blenderze z jabłkiem, octem jabłkowym i odrobiną octu konopnego.

Zdjęcia (konecki.powiat.pl):

REKLAMA

Dodaj komentarz