REKLAMA

Włoska pizza z Rudy Malenieckiej. San Vito Lo Capo [MENU, zdjęcia]

San Vito Lo Capo to pizzeria stawiająca na jakość. Znajdziemy ją w Rudzie Malenieckiej – 20 metrów od drogi krajowej. Od 2 marca pizzeria z uwagi na obostrzenia sanitarne działa wyłącznie na dowóz/odbiór własny. Natomiast od soboty 15 maja otworzy swój ogródek dla gości, a jeśli nic się nie zmieni w kraju to od 29 maja także piękne wnętrza. Dowóz  cały czas będzie funkcjonował, a zamawiać można pod numerem tel: 787 971 413.

REKLAMA

Artur to właściciel tego miejsca i pizzaiolo wyszkolony przez najlepszych w fachu wypiekania sztampowego włoskiego dania.

San Vito Lo Capo to przeciwieństwo pizzerii sieciowych. Nie znajdziemy tam marketowych składników, czy mrożonego ciasta. Wszystkie pizze z dosyć krótkiego, ale niezwykle bogatego w smak menu (próbowaliśmy i wiemy co piszemy!) oparte są o dopieszczoną do perfekcji recepturę ciasta oraz w większości włoskie, najwyższej jakości składniki. Za przykład można tu podać choćby wyśmienitą, lekko pikantną pizzę Salumi, której skład to: sos z pomidorów pelati, mozzarella fior di latte, spianata calabrese piccante, salami Napoli, pancetta, czerwona cebula i oregano. Tę pizzę możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej:

REKLAMA

Postawienie na świetne składniki, zawsze świeże warzywa i sprawdzoną, włoską recepturę ciasta to magia tego miejsca. Wszystkie pizze mają rozmiar około 32 centymetrów, a poniżej znajdziecie menu, a także… tłumaczenie niektórych składników (przypominamy numer do zamówień – 787 971 413):

[kliknij w grafikę by powiększyć menu]
Skąd typowa, klimatyczna i urokliwa włoska pizzeria znalazła się w małej Rudzie Malenieckiej, w środku powiatu koneckiego? Jak można przewidzieć to efekt miłości do Italii i pasji do pizzy założycieli tego miejsca: Agnieszki oraz Artura, którzy mieszkają w tej samej gminie, w miejscowości Koliszowy –„Artur zawsze robił pizzę. Jednak włoskie smaki zaczęliśmy odkrywać podczas podróży po tym kraju. W jedne wakacje trafiliśmy do miejscowości San Vito Lo Capo. Spodobało nam się tam bardzo, można powiedzieć, że zauroczyliśmy się tym miejscem. I stąd po prostu nazwa dla pizzerii. Z resztą ściany ozdabiają zdjęcia, które zrobiliśmy właśnie podczas tej wyprawy” – opowiada nam Agnieszka.

W trudnym czasie pandemii para zdecydowała się otworzyć gastronomiczny biznes –„Pomysł był dużo wcześniej i po prostu musieliśmy ruszyć. Wyremontowaliśmy ten lokal, ale niestety do tej pory nie mogą odwiedzać go goście. Sprzedajemy na odbiór własny i dowóz i bardzo cieszymy się, że w maju będziemy mogli przywitać gości najpierw w ogródku, a potem w lokalu” – mówi Artur i dodaje –„Filozofia jest taka, by postawić na najwyższą jakość. Ja nauczyłem się tych smaków we Włoszech i mam ogromną frajdę z tego, że mogę przekazywać je tutaj  'lokalsom’. Jeżeli miałbym zejść z tej jakości to wolałbym tej pizzy w ogóle nie robić, zamknąć to miejsce”.

Z uwagi na dbanie o jakość pizzeria oferuje dowóz tylko w promieniu 15 kilometrów – chodzi tu o zachowanie choćby elastyczności ciasta i dowożenie po prostu ciepłego dania. Warto jednak zadzwonić do San Vito Lo Capo i indywidualnie ustalić swoje zamówienie – podobnie jak w krajach południa Europy wszystko tutaj podlega negocjacji.

Od 15 maja pizzeria zaprasza do ogródka, a kiedy tylko będzie to możliwe (prawdopodobnie 29 maja, choć pojawiają się pogłoski, że być może nawet tydzień wcześniej) także do lokalu.

Mówiąc o tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o piecu, który jest centralnym punktem kuchni. Ta zaś widoczna jest dla wszystkich gości z lokalu, a zatem pizza wypieka się na naszych oczach. To typowo włoski piec, który rozgrzewa się do olbrzymich temperatur, a „włoski placek” piecze się w nim raptem kilka chwil. Piec bez dobrego pizzaiolo (czyli mówiąc po naszemu wypiekacza pizzy) byłby niczym. O wyszkolenie siebie, a następnie całej załogi zadbał sam właściciel. Artur skończył specjalną akademię w miejscowości Turek w Wielkopolsce. To jedyne miejsce w Polsce, w którym można otrzymać certyfikat gwarantujący umiejętności zgodne z tymi, które wymagane są we włoskich pizzeriach.

Zdjęcia ze szkolenia (kliknij by powiększyć):

Jeżeli lubicie dobrze zjeść, poszukujecie oryginalnych smaków i jakościowych produktów to musicie odwiedzić San Vito Lo Capo w Rudzie Malenieckiej – albo przynajmniej z tego miejsca zamówić pizzę do siebie do domu!

Pizzeria San Vito Lo Capo
Ruda Maleniecka 125 (zjazd z drogi krajowej w kierunku Lipy, naprzeciw delikatesów)
telefon: 787 971 413

Zdjęcia:

REKLAMA

Dodaj komentarz