REKLAMA

Stół gastronomiczny – meble ze stali nierdzewnej, czyli profesjonalne wyposażenie kuchni gastronomicznej

Profesjonalny lokal gastronomiczny to odpowiednie wyposażenie. Szczególnie ważne jest to, które służy do przygotowania potraw. Zapewnia nie tylko odpowiednią higienę, ale i ułatwia wszelkie prace kulinarne. Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej to elementy niezastąpione w profesjonalnym, pracującym bez zarzutu lokalu.

REKLAMA

Profesjonalna kuchnia w restauracji czy też innym lokalu gastronomicznym znacznie różni się od tej kuchni domowej. Liczba wydawanych dziennie posiłków, ich różnorodność (pod względem składników, sposobu przygotowania, jak i obróbki termicznej) wymagają odpowiedniego wyposażenia. Musi ono ułatwiać pracę zatrudnionym tam osobom, pomagać w zachowaniu odpowiednich standardów higieny oraz przyczyniać się do powstawania posiłków wysokiej jakości. Ten walor, jakim jest profesjonalne wyposażenie gastronomii, znacząco przyczyni się do sukcesu danego lokalu. Dobrze przygotowane, smaczne dania, podane zawsze na czas to warunek, który jest konieczny, by lokal odniósł sukces. Dlatego też profesjonalne restauracje nie mogą obejść się bez mebli ze stali nierdzewnej. Jakie są ich zalety i ich rodzaje? O tym w dalszej części tekstu.

REKLAMA

Meble ze stali nierdzewnej – zalety

Stal nierdzewna to przede wszystkim materiał bardzo gładki. Nie ma on porów, w których mogłyby utknąć różne resztki czy też nieczystości. Dlatego też meble z niej wykonane łatwo jest utrzymać w należytej higienie. W związku z tym takie wyposażenie przyczynia się do utrzymania wysokich standardów czystości w lokalu gastronomicznym (nie jest możliwy przy prawidłowej konserwacji mebli rozwój bakterii). Poza tym meble nierdzewne – jak sama nazwa wskazuje – nie ulegają korozji. W związku z czym są bardzo dobrą inwestycją, gdyż służą bez zarzutu przez wiele lat. Stalowe meble to także duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, na które meble w kuchniach profesjonalnych są narażone podczas przygotowywania potraw. Blaty stołów nierdzewnych są niezwykle wytrzymałe – odporne na obtłuczenia i zarysowania, np. w wyniku użycia ostrych narzędzi. Meble wykonane z tego materiału to także wysoka odporność na różne substancje, które są używane w profesjonalnej kuchni. Nie bez znaczenia jest też to, że meble ze stali nierdzewnej są odporne na wysokie temperatury – co w kuchni jest bardzo ważne. Jak więc widać, tego rodzaju meble to wysoka funkcjonalność. Poza tym są też bardzo estetyczne i występują w wielu rozmiarach i rodzajach. Dzięki czemu różne lokale działające w branży gastronomicznej mogą je dobrać do swoich potrzeb.

meble gastronomiczne

Stoły gastronomiczne – do czego służą?

Stoły gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej – czyli element niezbędny w każdej profesjonalnej kuchni – służą do przygotowywania potraw. To zazwyczaj na nich odbywa się wstępna obróbka produktów spożywczych, np. krojenie. Muszą więc zapewniać one wygodę wykonywania takich czynności i odpowiednio dużą przestrzeń. Muszą być też ustawione w kuchni w najbardziej „poręcznym” miejscu. Trzeba pamiętać o tym, że meble gastronomiczne odpowiednio ustawione to łatwość wykonywania pracy, a to przekłada się między innymi na czas  przygotowywania dań. Dlatego też meble ze stali nierdzewnej dostępne są w zróżnicowanych kształtach i rozmiarach. Dotyczy to również stołów. O tym w dalszej części tekstu.

kuchnia gastronomiczna

Stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej – rodzaje

Stoły robocze to różne typy. Przede wszystkim występują w różnych rozmiarach, dzięki czemu nawet mała profesjonalna kuchnia może mieć na swoim wyposażeniu taki stół. Poza tym stoły robocze dzielą się na takie z półką (można trzymać na niej potrzebne naczynia), bez półki lub z szufladami i szafkami. Duża funkcjonalność i oszczędność przestrzeni roboczej to meble nierdzewne tego typu ze zlewem – jedno- lub dwukomorowy.  W ofercie czołowych producentów znajdziemy stoły:
• narożne – polecane do mniejszych kuchni,
• przyścienne – dobrze sprawdzą się w połączeniu ze stołem narożnym, wtedy powstanie oddzielna przestrzeń robocza,
• centralne – polecane do dużych kuchni; ważne jest, aby takie stoły, ponieważ nie mają oparcia w ścianie, były solidne i miały stabilne nogi.
Jak więc widać, stoły gastronomiczne gastroprodukt.pl/stoly-gastronomiczne to szeroka oferta. Warto z niej skorzystać, gdyż wykonane ze stali nierdzewnej meble sprawdzonego producenta to naprawdę wysoka jakość.

taboret gazowy

Profesjonalne wyposażenie gastronomii – co jeszcze

Urządzenia i meble ze stali nierdzewnej, które są niezbędne w profesjonalnej kuchni gastronomicznej, to także regały, okapy, zlewy, wielofunkcyjne piece czy też kuchnie przystosowane do sprawnego przygotowywania różnego rodzaju potraw gastroprodukt.pl/kuchnie-gastronomiczne. Bardzo przydatne są też taborety gazowe gastroprodukt.pl/taboret-gazowy. To prosty w użyciu palnik gazowy niewielkich rozmiarów, który sprawdzi zarówno w restauracji, jak i barze szybkiej obsługi.

Meble ze stali nierdzewnej od sprawdzonego producenta to produkty najwyższej jakości gastroprodukt.pl/meble-gastronomiczne wytwarzane przez fachowców z dużym doświadczeniem. Dlatego też są praktyczne, funkcjonalne i estetyczne

materiał partnera

REKLAMA


Dodaj komentarz