REKLAMA

W czym znajdziemy białko?

Jak wiadomo, białka są podstawowym budulcem naszego organizmu. Dobre zdrowie i wysoki poziom energii osiągamy wtedy, gdy nasza dieta zawiera wystarczającą ilość wysokiej jakości białka. Aby zapewnić optymalne zdrowie i zapobiec licznym chorobom, powinniśmy spożywać około 50-65% naszych całkowitych kalorii w postaci wysokiej jakości, pełnowartościowych białek. W tym miejscu do gry wchodzą odżywki białkowe, ponieważ mogą one zastąpić niektóre lub wszystkie źródła niepełnowartościowych białek, które są zawarte w naszej diecie.

REKLAMA

Dbałość o prawidłową ilość białka w diecie jest istotne dla zdrowia

Zalecane dzienne spożycie białka to 0,8 grama na kilogram masy ciała dla osób dorosłych. Rzeczywista ilość potrzebnego białka może się różnić w zależności od wieku, wielkości ciała i poziomu aktywności fizycznej.

REKLAMA

Białko jest wymagane do wzrostu i naprawy mięśni i tkanek. Jest ważnym źródłem energii, pomaga zapobiegać zmęczeniu i senności. Białko zwiększa również sytość, czyli uczucie pełności po jedzeniu.

Białka składają się z aminokwasów, które pełnią wiele funkcji w organizmie, w tym budują tkankę mięśniową, wytwarzają enzymy, hormony i przeciwciała oraz transportują tlen wokół naszego ciała.

Zapotrzebowanie na białko jest różne dla każdej osoby i zależy od płci, wieku, trybu życia, aktywności fizycznej i ogólnego stanu zdrowia.

Białko jest podstawowym składnikiem odżywczym, który musi być pozyskiwany poprzez dietę

Dieta wysokobiałkowa jest odpowiednia dla większości ludzi, zwłaszcza tych, którzy są aktywni fizycznie. Jednak ilość potrzebnego białka różni się u każdej osoby.

Pokarmy białkowe są wysokokaloryczne, a białko może być przekształcone w tłuszcz w organizmie, jeśli nie zostanie natychmiast wykorzystane do wzrostu lub energii.

Białko jest potrzebne do wzrostu i regeneracji komórek. Pomaga również utrzymać masę mięśniową, która wspomaga utratę wagi poprzez spalanie większej ilości kalorii niż tłuszcz. Pewnie zastanawiasz się, w czym jest białko? Znajduje się ono w mięsie, drobiu, rybach, jajach i orzechach; jest również obecne w produktach mlecznych, takich jak mleko i ser.

Diety wysokobiałkowe są często zalecane dla osób, które chcą szybko schudnąć lub szybko zbudować masę mięśniową, ale nie działają dobrze dla wszystkich. Jeśli masz problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca lub choroby serca, lekarz może odradzać stosowanie diety wysokobiałkowej, ponieważ te warunki mogą utrudniać metabolizowanie nadmiaru białka w organizmie

Żywność wysokobiałkowa

Pokarmy wysokobiałkowe obejmują:

  • Mięso (wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk)
  • Ryby i skorupiaki (tuńczyk, łosoś)
  • Produkty mleczne (mleko, jogurt)

Wegetarianizm a poziom białka

Chociaż weganie i wegetarianie mogą uzyskać wystarczającą ilość białka z samej diety, nadal ważne jest, aby upewnić się, że jedzą szeroki zakres pokarmów roślinnych każdego dnia.


Ludzie, którzy są wegetarianami, lub weganami powinni monitorować swoje spożycie białka, ponieważ te diety zazwyczaj zawierają mniej białka zwierzęcego niż inne diety. Wegetariańskie źródła białka obejmują rośliny strączkowe (fasola), orzechy, produkty sojowe (tofu) i ziarna, takie jak pełnoziarniste chleby i makarony lub brązowy ryż zamiast białego; jednak te pokarmy często zawierają węglowodany, które mogą zwiększać poziom cukru we krwi u niektórych osób z cukrzycą lub prediabetes.

Artykuł sponsorowany

REKLAMA

Dodaj komentarz