REKLAMA

Wyroby od rolnika z Kapałowa. Dobre na trudne czasy [zdjęcia]

Przy wyrobach Masarni „Pod Lasem” z Kapałowa w gminie Radoszyce pracuje w trybie ciągłym tylko jedna osoba. Produkty, które oferuje masarnia od początku są wytwarzane w jednym gospodarstwie. Rodzina prowadząca masarnię sama uprawia zboża, którymi karmione są zwierzęta, hoduje trzodę, a następnie wytwarza z niej wręcz fenomenalne mięsne wyroby. To gwarancja otrzymania bezpiecznych produktów, nawet w czasie epidemii. W ofercie są choćby wielokrotnie nagradzane kiełbasy: Radoszycka i Świętokrzyska, boczki, szynki, wędliny, pasztety, kaszanki, a teraz także nowość – fenomenalna kiełbasa ziołowa. W czwartki wóz masarni można spotkać w Końskich i w Stąporkowie, w piątki i soboty w Radoszycach. Na co dzień sprzedaż prowadzona jest w małym sklepiku u producenta – Kapałów 47. Kontakt z masarnią: 609 928 039. 

REKLAMA

Masarnia „Pod Lasem” prowadzona jest przez rodzinę Wiklaków w Kapałowie już od kilku pokoleń. Obecnie rodzinną działalnością zarządza Zdzisław Wiklak. To właśnie on zajmuje się produkcją przepysznych wyrobów (próbowaliśmy i naprawdę gorąco polecamy!), receptury są trwałe i opracowywane tylko na naturalnych składnikach. Tajemnica smaku wyrobów od Wiklaków to po prostu zastosowanie wszystkiego co naturalne. Zdzisławowi cały czas pomaga żona Anna i pozostali członkowie rodziny.

REKLAMA

Zdzisław Wiklkak w sklepiku przy masarni (Kapałów 47)

Właściciele od lat zajmują się wyrobem tradycyjnych wędlin na własny użytek z tuczników pochodzących z własnego gospodarstwa. Na koniec mięsa i wędliny wędzone są przy użyciu wyłącznie drewna olchowego – proces wędzenia wieńczy dołożenie niewielkiej ilości drewna owocowego.

To co od wielu lat robione było na potrzeby bliższej i dalszej rodziny za namową sąsiadów i przyjaciół przeistoczyło się w działalność, a masarnia zaczęła produkcję na nieco większą skalę. Nie można tu jednak mówić o masowej produkcji – wszystkie wyroby przechodzą przez jedne ręce i w tym też tkwi ich sekret, one ciągle smakują tak jak przed laty! W dobie szalejącej pandemii to gwarant bezpieczeństwa. Przy żywności nie pracują dziesiątki osób. Nie ma do niej dostępu nikt z zewnątrz. Jednocześnie wytwory przechodzą wszelkie atesty (masarnia jest choćby pod stałym nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej) – wyroby są w pełni bezpieczne.

Jeżeli chcecie spróbować tych swojskich specjałów to wystarczy przyjechać do Kapałowa w gminie Radoszyce. W wybrane dni sprzedaż prowadzona jest też w Radoszycach, Końskich i Stąporkowie: 

W każdy piątek i sobotę wóz Masarni „Pod Lasem” stoi na parkingu przy kościele w Radoszycach.
Z kolei w czwartki spotkamy go w Końskich i Stąporkowie według poniższego rozkładu:
7:00 – Parking pracowniczy Szpital im. św. Łukasza w Końskich
9:00-10:00 – Urząd Miasta i Gminy w Końskich, parking od ulicy Partyzantów
12:00 – Parking przy Powiatowym Urzędzie Pracy w Końskich (ul. Staszica)
15:00 – Stąporków, okolice Urzędu Miasta i Gminy (ul. Piłsudskiego)

Wielkim zainteresowaniem cieszy się sprzedaż wyrobów „na ciepło” – można je otrzymać na miejscu w Kapałowie w każdy wtorek od godziny 18:00.

Wiejskie Stoły z „Pod Lasem” to gwarancja smaku i naturalności

Dla Par Młodych oraz wszystkich, którzy chcą przygotować imprezę Masarania „Pod Lasem” oferuje możliwość stworzenia „wiejskiego stołu”. W tym przypadku mamy gwarancję, że stół będzie prawdziwie swojski i tylko z użyciem najlepszych produktów.

Dodajmy jeszcze, że „Pod Lasem” to masarnia wielokrotnie nagradzana. Jest choćby członkiem Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Masarnia jest laureatem krajowego plebiscytu Agroliga, a w związku z tym list gratulacyjny napisał do niej sam ówczesny Prezydent RP Bronisław Komorowski. Wiele z produktów tego producenta  wciągniętych jest na Listę Produktów Tradycyjnych, nagradzane są one także Laurem Tradycji. Wytwory Państwa Wiklaków znalazły się także w książce autorstwa Magdy Gessler pt. „Smaczna Polska”!

Masarnia „Pod Lasem” Anna i Zdzisław Wiklak
Kapałów 47, tel. 609 928 039
mail: [email protected]

Zdjęcia:

artykuł sponsorowany

REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *