REKLAMA

5 smaków Hiszpanii

[artykuł sponsorowany] Odwiedzanie innych państw to niesamowita okazja, aby zapoznać się ze zwyczajami, kulturą i przede wszystkim kuchnią. Dania przygotowywane według tradycyjnych receptur mają niepowtarzalny smak, który ciężko powtórzyć. Kuchnia oferowana na Costa del Sol jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Charakteryzuje się intensywnością smaków i wykorzystywaniem wyjątkowych składników. Będąc na Costa del Sol koniecznie należy spróbować 5 potraw, które pozostawią po sobie wyjątkowe i bezcenne wspomnienia. 

REKLAMA

Espeto de Sardinas – grillowane sardynki 

Espeto de Sardinas jest potrawą charakterystyczną dla Malagi i można je spróbować na większości plaż. Są to sardynki nabite na trzcinę. Powinny być grillowane na starej łódce, która jest opalana drewnem. Bez wątpienia są warte spróbowania i nigdzie indziej nie będą tak smaczne.Te danie stworzył właściciel baru na plaży. Postanowił powbijać rybki na patyk i ustawić go obok płonącego ogniska. Do dnia dzisiejszego są przygotowywane w ten sposób. Dodatkowym atutem tej potrawy jest klimat panujący podczas jej przygotowania. Od samego zapachu można poczuć głód.  

REKLAMA

Gazpacho Andaluz – orzeźwiający i zdrowy chłodnik

Będąc w tak pięknym kraju jakim jest Hiszpania koniecznie należy spróbować tamtejszego chłodnika wywodzącego się z Andaluzji. Ta zupa posiada niezwykle długą historię, a początki rozpoczynają się w okolicach VIII wieku, choć Hiszpanie twierdzą, że powstało w XIX wieku. W dosłownym tłumaczeniu oznacza nasączony chleb. Gazpacho łączy w sobie zarówno lekką ostrość, kwasowość i słodycz, a wszystko jest scalone wyrazistym smakiem soli. Złożone jest z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, oliwy z oliwek i octu. Charakteru tej zupie nadaje proces schładzania, czyli czas, kiedy wszystkie składniki mają możliwość się połączyć. Przede wszystkim jest to danie w pełni odpowiednie do panującego tam klimatu. Można zjeść w pełni sycący posiłek, który dodatkowo orzeźwi i ochłodzi organizm. 

Pescaito Frito – chrupiące rybki

W Polskiej kuchni królują kiszonki, a w Hiszpanii ryby, których smak jest zdecydowanie odległy od tych z Bałtyku. Urlop na słonecznych wybrzeżach to znakomita okazja, aby spróbować Pescaito Frito, czyli smażonych ryb. Pescaito Frito jest jednym ze smaków Andaluzji. Pescaito Frito stanowi jedno z głównych dań podczas Szabatu. 

Najczęściej wykorzystywane są rybki odłowione tuż przy brzegu, a następnie są one obtoczane w mące i smażone w głębokiej oliwie. Po przygotowaniu są oprószone solą. Nie ma większej filozofii wich przygotowaniu, jednak panujący klimat dodaje im niekwestionowanego smaku. Zazwyczaj podawane są na gorąco, a najlepiej smakują jako przystawka do piwa lub wina. Oczywiście, można spożywać je także jako danie główne. 

Salmorejo – syty chłodnik

Jeżeli lubisz Gazpacho to z pewnością powinieneś także spróbować hiszpańskiego Salmorejo. Upały ukierunkowują tamtejszą kuchnię na chłodniki, dlatego Salmorejo cieszy się ogromną popularnością. Salmorejo jest o wiele bardziej pożywne niż Gazpacho. Według tradycyjnej receptury, Salmorejo powinno zawierać szynkę dojrzewającą, jajko na twardo, a dodatkowo bazuje na chlebie lub bułce. Jest świetnym sposobem, aby ugasić pragnienie i najeść się do syta. Sekretem tej potrawy jest przede wszystkim wysokiej jakości oliwa z oliwek i soczyste pomidory dojrzewające w pełnym słońcu. Rekomendujemy spożywanie Salmorejo razem z lokalnym winem posiadającym bogate i intensywne nuty. 

Pipián Malagueño – inne oblicze gulaszu

Wakacje na Costa del Sol  to niebywała okazja, aby spróbować gulaszu w nieco innej odmianie niż te spopularyzowane u nas. Pipián Malagueño zaliczany jest do tradycyjnych potraw kuchni Malagi. Doskonale łączy w sobie lokalne preferencje i przepisy przekazywane od pokoleń. Głównym składnikiem Pipián Malagueño jest kurczak, którego smak jest podkreślony za pomocą reszty dobranych składników. Sam proces przygotowania ma na celu wydobycie smaku mięsa. W Pipián Malagueño znajdują się także: migdały, chleb, czosnek, papryka. Smak dania jest wydobywany za pomocą cynamonu, kminku, kolendry. Potrawa przygotowana jest powoli, aby wszystkie składniki mogły się ze sobą dobrze połączyć i móc wydobyć pełnię ich smaku. To prawdziwa, hiszpańska uczta dla podniebienia. 

A na deser Churros con Chocolate

Będąc na Costa del Sol koniecznie należy spróbować hiszpańskiego deseru Churros con Chocolate. Często spożywany jest jako przekąska podczas śniadania czy w trakcie popołudniowej przerwy. Churros con Chocolate złożone jest z chrupiących, smażonych paluszków z ciasta i gęstego, gorącego sosu czekoladowego. Podawane jest na ciepło. Chrupiące churrosy są maczane w sosie czekoladowym. To nie lada gratka dla miłośników czekolady. 

Co warto spróbować na Costa del Sol? 

Poza tradycyjnymi daniami warto skupić swoją uwagę na pojedynczych produktach spożywczych. Ich smak i świeżość to idealna wizytówka Hiszpanii. Rekomendujemy wypróbowanie lokalnych serów, oliwek czy oliwy z oliwek. Przypieczętowanie podróży stanowią owoce morza. Ich smak to najlepszy przewodnik po regionie, a nierzadko powód do kolejnej wizyty na Costa del Sol. Pełnoletni mogą pokusić się o degustację win z lokalnych winiarni.

artykuł sponsorowany

REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *