Koneckie lokale gastronomiczne wspierają szpitalny oddział ratunkowy oraz pogotowie darmowymi, ciepłymi posiłkami. Różne organizacje medykom przekazują także środki higieniczne indywidualnej ochrony.
REKLAMA–„Pizzeria Da Grasso codziennie wspomaga nas w tak trudnych chwilach dostarczając nam posiłki regeneracyjne w formie pizzy. Od burmistrza Radoszyc Michała Pękali mamy otrzymać maseczki zabezpieczające. Dziękuję w imieniu własnym oraz kolegów ratowników z naszej stacji pogotowia za okazane wsparcie w tych trudnych chwilach” – mówi nam Marcin Pytlos, ratownik medyczny z Końskich.
REKLAMAZ kolei pizzeria Piecownia wsparła konecki szpital. Wiemy, że dostarcza ona medykom swoje wyroby – w ostatnich dniach do pracowników trafiło przynajmniej 10 pizz. Do akcji dołączyła się także Jadłodajnia Karmnik, która chce wspierać szpitalny oddział ratunkowy. Właściciel jadłodajni deklaruje, że całą nadprodukcję z danego dnia chce kierować do medyków –„Na szpitalnym oddziale ratunkowym ciągle pracuje kilkanaście osób. One są w ogromnym stresie, bo cały czas trafiają się pacjenci, który można podejrzewać o koronawirusa. Póki co na szczęście nie jesteśmy skoszarowani, pracujemy normalnie, ale stres zwłaszcza na SOR jest ogromny. Wszystkie takie gesty bardzo cieszą, one osładzają nam tę służbę i z tego miejsca za to serdecznie dziękuje” – mówi Wojciech Przybylski, dyrektor Szpitala im. św. Łukasza w Końskich.
Zdjęcia: