Miejsko-Gminny Dom Kultury w Końskich upublicznił wczoraj drugi odcinek z cyklu „Gotuj z Domem Kultury”, który po jednym dniu zebrał aż półtora tysiąca wyświetleń! Tym razem instruktorki Małgorzata Pasek i Urszula Nowicka pokazują jak upiec chleb. Odcinek obejrzycie poniżej.
REKLAMAKonecki Dom Kultury ciągle funkcjonuje z odbiorcami jedynie za pośrednictwem internetu, stąd też wychodzi do nich z inicjatywą organizowania zajęć m. in. kulinarnych, ceramicznych czy muzycznych online.
Filmy z cyklu „Gotuj z Domem Kultury” prowadzą instruktorki dotychczas odpowiedzialne za serię spotkań „Uczty z Folklorem” Małgorzata Pasek i Urszula Nowicka. Liczą, że ich facebookowi odbiorcy przyłączą się do wspólnego gotowania i urozmaicą sobie ten trudny czas, do czego i my również Państwa zachęcamy.
REKLAMABy upiec chleb według przepisu instruktorek MGDK Końskie potrzebujecie mąki pszennej lub razowej, świeżych drożdży, soli, cukru, siemienia lnianego, słonecznika łuskanego, cebuli prażonej oraz wody.
Do kilograma mąki pszennej bądź mieszaniny mąk pszennej i razowej dodajemy 10 dekagram drożdży, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy. Gdy już wszystko dokładnie wymieszamy wsypujemy łyżkę soli, łyżkę cukru, dwie garści siemienia lnianego, dwie garści łuskanego słonecznika oraz cebulę prażoną według upodobań. Wszystko mieszamy „na sucho”, a następnie powoli dolewamy litr ciepłej wody jednocześnie mieszając. Mieszamy do uzyskania zwartej masy. Następnie nakładamy ciasto do foremek. Wstawiamy je do piekarnika na około godzinę w temperaturze około 150-180 stopni Celsjusza. Pamiętajcie, że możecie przepis modyfikować wedle własnego uznania dodając przeróżne przyprawy, które Waszym zdaniem świetnie by się tutaj sprawdziły!
W drugiej części odcinka prowadzące przygotowują masło czosnkowe. By je zrobić potrzebujemy kostki masła, łyżeczki „Kucharka”, ziół prowansalskich oraz dwóch ząbków czosnku. Masło musimy rozgnieść, by było miękkie. Następnie dodajemy zioła prowansalskie, „Kucharka” oraz mieszamy. Czosnek należy zetrzeć na tarce. Starty czosnek dodajemy stopniowo do masła jednocześnie mieszając całość. Teraz możemy nasz upieczony chleb posmarować czosnkowym masłem! Smacznego!
A poprzedni odcinek, w którym Małgorzata Pasek przedstawiała, jak zrobić chleb w jajku znajdziecie TUTAJ.
[…] mogli już zobaczyć jak upiec chleb i jak zrobić wiosenną sałatkę. W najnowszym odcinku instruktorki pokazały jak przygotować […]