W ramach „Ferii z Domem Kultury”, które odbywają się za pośrednictwem internetu na fanpage’u placówki dziś opublikowany został odcinek kulinarny – „Gotuj z Domem Kultury”. Instruktorki Małgorzata Pasek i Urszula Nowicka zapraszają do wspólnego gotowania i pokazują, jak przygotować omlety na słodko lub słono.
REKLAMABy przyrządzić omlet z przepisu instruktorek Domu Kultury potrzebujemy 2 jajek, 2 łyżek mąki pszennej lub ziemniaczanej, 2 łyżek wody, szczypty soli lub pieprzu oraz dodatków według uznania. Małgorzata Pasek i Urszula Nowicka przygotowały tutaj m.in. żółty ser, ser mozarella, szczypiorek, parówki, szynkę i pomidory.
Najpierw przyrządzone zostały omlety na słono. Wbijamy jajka, dodajemy szczpytę soli, pieprzu i mieszamy. Dolewamy odrobinę wody ciągle mieszając, po czym dosypujemy mąkę. Gdy wszystko jest dokładnie wymieszane dodajemy nasze dodatki.
REKLAMAInstruktorki smażyły omlet na patelni w skórkach chleba. Po chwili przewracamy omlety na drugą stronę i czekamy. Drugi przygotowały w sposób tradycyjny – na niewielkiej patelni z przykrywką, bez chleba jak w poprzednim przypadku. Nasz omlet jest już gotowy.
Następnie przygotowany został omlet na słodko. Po rozbiciu jajek, dodaniu mąki i wymieszaniu wlewamy go na patelnię. Małgorzata Pasek i Urszula Nowicka przygotowały do niego sałatkę owocową z kiwi, banana i jabłka. Na smażącego się na patelni omleta wrzucamy nasze słodkie dodatki. Chwilę czekamy, po czym przekręcamy na drugą stronę. Omlet na słodko jest już gotowy.
Pracownicy MGDK Końskie zachęcają do przesyłania zdjęć przygotowanych przez Was omletów w komentarzach – TUTAJ.