Z inicjatywy Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbyło się II Forum Aktywnych Kobiet. Podczas tej imprezy wybrano najlepszy powiatowy produkt. Okazał się nim ser podpuszczkowy.
REKLAMATo była naprawdę pyszna impreza. Od samego rana w piątek w Modliszewicach unosiły się zapachy lokalnych potraw i produktów. Forum jednak rozpoczęło się od wystąpień: gospodarza, czyli dyrektora ŚODR-u w Modliszewicach Jarosława Mostowskiego, a także Izabelli Byszewskiej – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego, która to opowiedziała o tym czym w ogóle jest produkt tradycyjny i lokalny.
Następnie rozpoczęto to na co wszyscy czekali, czyli prezentacje produktów pochodzących z naszego powiatu i degustację. Nas osobiście zachwyciły boczniaki z Miedzierzy w Gminie Smyków. Michał Mytkowski, szef przedsiębiorstwa hodującego te grzyby zdradził nam w jaki sposób wpadł na pomysł związany z boczniakami. – „Pomysł wziąłem z patelni. Kiedyś spróbowałem, zasmakowały i tak od pomysłu do przemysłu.”. My spróbowaliśmy schabowych z boczniaka i pierogów z tym produktem. Uwierzcie Państwo, że były przepyszne! Natomiast równie popularną potrawą są flaczki, w których zamiast mięsa występuje boczniak. –„Osobiście ja nie lubię flaków wołowych, natomiast z grzybów są wyśmienite, nie ma tam mięsa, ewentualnie troszkę wołowiny dorzucić można. Kroimy w paseczki boczniaka, obgotowywujemy, rzucamy na rosół, trzeba dodać warzywa: marchewkę, pietruszkę, przyprawę do flaków, zasmażkę.” – zdradziła nam Anna Czeczot związana z hodowlą.
REKLAMARównie mocno jak boczniaki nasze kubki smakowe łechtał ser podpuszczkowy z Gminy Radoszyce, a konkretnie z Pakuł. –„To jest produkt tradycyjny z pokolenia na pokolenie. Wytwarzała je nasza babcia, mama i my teraz też powolutku swoimi metodami robimy sery. To produkt bez żadnych konserwantów, robiony jest z mleka krowiego, hodujemy krowy i bezpośrednio po udoju robiony jest ser. Byliśmy na targach i tam skosztowaliśmy różne sery, troszkę z internetu i stąd bierzemy te zioła, z tego to się wzięło.” – powiedzieli nam Aneta i Jan Królowie z Pakuł.
W kategorii produktu w konkursie wystartowały także: przepyszny pasztet z Słupi Koneckiej, miód malinowy z Fałkowa, konecki chleb żytni, drożdżówki ze Stąporkowa, chleb z piekarni w Kozowie i słodkie bezy z Końskich. Każdy z gości mógł oddać głos na jeden produkt i po przeliczeniu oddanych kart okazało się, że zwyciężył radoszycki ser podpuszczkowy, wyprzedzając miód z Fałkowa.
Rywalizowano także w kategorii potrawy lokalnej. Uczestnicy mogli wybierać pomiędzy kapustą z grochem z Rudy Malenieckiej, pierogami z Miłakowa w Gminie Gowarczów oraz pigołami z Budów w Gminie Fałków. Wszystkie trzy propozycje były przepyszne, choć dla nas najciekawsze okazały się pigoły, najrzadziej spotykane na stołach. –„Są to kluski ziemniaczane, nadziewane. Kapustą, grzybami, skwarkami, kaszą – czym kto lubi. Ziemniaki są na surowo ścierane, dodatkowo wyciskane z wody, a później dodawane jeszcze są ziemniaki ugotowane przyprawione tylko solą i pieprzem. Nie ma żadnych innych dodatków.” – opowiedziała nam gospodyni z Budów, Bogumiła Zygała.
Degustatorzy zadecydowali jednak, że najlepszą lokalną potrawą powiatu koneckiego nie zostaną pigoły, a pierogi z Gowarczowa. Obroniły się one po prostu smakiem. O tej doskonale doprawionej potrawie opowiedziały nam jej autorki – „Dowiedziałyśmy się o II Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej. Postanowiłyśmy się zgłosić tutaj z potrawą, ponieważ w Gminie Gowarczów nie mamy wiedzy na temat tego jaki jest produkt, więc postanowiliśmy wystąpić z potrawą. A, że już latem ubiegłego roku robiliśmy pierożki i one cieszyły się dużym zainteresowaniem to postanowiłyśmy to powtórzyć. Po prostu swoja kapusta kiszona, pieczarki z cebulką podsmażane, no i przyprawy: sól, pieprz. To mieszamy i mamy gotowe pierożki.” – powiedziały nam panie Ewelina Kos, Katarzyna Korycka, Jadwiga Stadnuczenko ze Stowarzyszenia „Razem na rzecz rozwoju wsi Miłaków.”
II Forum Aktywnych Kobiet w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego i wybory najlepszych produktów oraz potraw uświetniły występy zespołów ludowych: Smarkowianek, a także Korniczanek wspólnie z Rogowiankami. Projekt był finansowany z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014 -2020 w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Galeria zdjęć: