Dużym zainteresowaniem cieszył się dzień otwarty w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego, który mieści się przy ulicy Piłsudskiego 82 w Końskich. Placówka zachęca uczniów szkół podstawowych do rozpoczęcia nauki w klasach technikum oraz w szkole branżowej. Na Dzień Otwarty przybyło mnóstwo młodzieży.
REKLAMAGłównymi punktami spotkania społeczności szkolnej z zainteresowanymi nauką w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego oraz przyjaciółmi jednostki, którzy po prostu chcieli ją odwiedzić były zorganizowane pokazy – musztry, karate oraz pierwszej pomocy. Chętni mogli też zapoznać się z działaniem wózka widłowego, na który szkolenia także prowadzone są w ZDZ.
Sporym zainteresowaniem cieszyły się też warsztaty kulinarne prowadzone przez Marcina Piotrowskiego, szefa kuchni znanego z takich programów telewizyjnych jak „Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia”, czy „TopChef”. Piotrowski pokazywał jak praktycznie z każdego rodzaju produktów można przyrządzić doskonałe dania na grillu –„Mamy różne zwyczaje, różnych gości, więc fajnie być gotowym na ludzi którzy jedzą mięso, ryby i tych którzy jedzą tylko warzywa i owoce. Możemy grillować, robić wegańskie steki. Mamy na dziś taki przemysł spożywczy, że choćby tydzień temu próbowałem steków z konopii, które trudno odróżnić od mięsa. Nie jest to problemem żadnym, jeśli używamy zdrowych produktów, zdrowej polskiej wołowiny czy wieprzowiny to nie ma jakiegoś dysonansu, że ktoś się odżywia lepiej czy gorzej […] Dzisiaj mamy wołowinę, wieprzowinę, drób, w nowoczesnych odsłonach danie grillowe w mojej aranżacji. Przygotowaliśmy różne dodatki wiosenne, mamy maj, a to sezon grillowy więc trochę inspiracji takich jest” – mówił nam szef kuchni.
REKLAMAWewnątrz budynku zwiedzający mogli zobaczyć choćby pracownię biologiczną, wziąć udział w lekcji na strzelnicy laserowej czy skorzystać ze smakołyków przygotowywanych w szkolnej kuchni oraz pracowni kawiarnianej. Wszystko to miało przybliżyć atmosferę szkoły oraz kierunki kształcenia, które proponuje ZDZ –„Szkoły ZDZ to przede wszystkim kształcenie zawodowe także zapraszamy do technikum i szkoły branżowej I stopnia i II stopnia. Promujemy kierunki nasze wiodące: technik logistyk i technik żywienia i usług gastronomicznych plus nowość w roku szkolnym nadchodzącym, czyli technik informatyk. Dodatkowo szkoła branżowa to cała gama zawodów: kucharze, elektrycy, ślusarze, sprzedawcy, mechanicy pojazdów samochodowych, także zapraszamy” – opowiada nam Kinga Ostrowska, dyrektor ZDZ Końskie.
A kto chciałby dołączyć do Zakładu Doskonalenia Zawodowego ten powinien przede wszystkim skontaktować się z sekretariatem szkoły udając się na miejsce, telefonicznie, czy mailowo. Zapisy do szkoły prowadzone są także online – TUTAJ.
Zdjęcia: