REKLAMA

Drożdżyca jelit – jak sobie z nią radzić?

Drożdżyca, czyli grzybica jelit spowodowana jest nadmiernym przerostem grzybów drożdżopodobnych z rodzaju Candida w obrębie jelita grubego. Może dawać szereg uporczywych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Jak wykryć i leczyć drożdżycę jelit?

REKLAMA

Drożdżyca jelit – co to takiego?

Drożdżyca jelit, określana też jako kandydoza to rozrost w jelitach kolonii grzybów z rodziny Candida, głównie szczep Candida albicans. Należy podkreślić, że są to organizmy, które naturalnie zasiedlają przewód pokarmowy (jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelita), a w niewielkiej ilości znajdują się także na powierzchni błony śluzowej układu oddechowego, układu moczowego oraz skórze człowieka. Zagrożeniem dla zdrowia jest przerost danego szczepu bakterii, co będzie powodować dysbiozę jelitową i tym samym występowanie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 

REKLAMA

Czynniki ryzyka zachorowania na drożdżycę jelit:

  •       częsta antybiotykoterapia;
  •       obniżona odporność organizmu;
  •       choroba nowotworowa (i stosowane leczenie);
  •       zaburzenia gospodarki węglowodanowej (cukrzyca);
  •       choroba Leśniowskiego-Crohna;
  •       zespół jelita drażliwego;
  •       celiakia;
  •       żywienie pozajelitowe;
  •       stosowanie dializ;
  •       przyjmowanie leków immunosupresyjnych; 
  •       wiek (grzybica dotyka częściej osoby starsze i najmłodsze dzieci);
  •       zakażenia szpitalne. 

Nieleczona kandydoza może powodować uszkodzenia komórek jelit (enterocytów) i naruszenia bariery jelitowej. Będzie to miało wpływ na zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, co za tym idzie utratę masy ciała i niedożywienie. Do oceny masy ciała służy np. kalkulator BMI.

Przedostanie się patogenów do krwi, będzie skutkować niebezpieczną dla zdrowia i życia człowieka kandydemię.

Objawy drożdżycy jelit

Symptomy kandydozy są nieswoiste i mogą przypominać zespół jelita drażliwego. Dodatkowo dochodzi do wystąpienia objawów ze strony układu nerwowego, które są bardziej niebezpieczne i bardzo trudno je powiązać z nadmierną kolonizacją patogennych grzybów w obrębie przewodu pokarmowego. 

Objawy kandydozy:

  •       od strony układu pokarmowego będą to bóle brzucha, wzdęcia, gazy, biegunki lub zaparcia;
  •       od strony układu nerwowego – przewlekłe zmęczenie, zaburzenia pamięci i koncentracji, bóle głowy, stany lękowe, obniżenie nastroju, depresja;
  •       od strony układu odpornościowego – nawracające infekcje, nasilenie alergii, zmiany skórne, łuszczyca. 

Rozpoznanie grzybicy układu pokarmowego nie jest łatwe. Szczególnie że u niektórych pacjentów nawet niewielki przerost danego rodzaju grzybów (również tych fizjologicznie występujących) może dawać nieswoiste objawy. Diagnostyka w kierunku kandydozy opiera się o badanie endoskopowe i przeprowadzenie badań mikroskopowych pobranego materiału. W przypadku rozpoznania u siebie objawów, które mogą świadczyć o zaburzeniach mikrobioty jelitowej należy niezwłocznie udać się do lekarza. 

Dieta w grzybicy jelit – co jeść?

Nie istnieją żadne jednoznaczne wytyczne żywienia w kandydozie. Istnieje wiele teorii dotyczących co jeść w drożdżycy jelit, które nie są potwierdzone badaniami. To na co z pewnością należy zwrócić uwagę to eliminacja cukrów prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Całkowite usunięcie z diety węglowodanów nie ma żadnego uzasadnienia, a co gorsza będzie prowadzić do powstawania niedoborów pokarmowych, zaburzeń odżywiania i budowania złych relacji z jedzeniem. 

Kolejnym ważnym elementem jest odpowiednia podaż błonnika pokarmowego, który dzięki zawartości beta-glukanów będzie wpływał na zmniejszenie stanu zapalnego w jelitach. Dodatkowo włókno pokarmowe stanowi pożywkę dla pożytecznej mikrobioty jelitowej. 

Korzystne oddziaływanie na stan jelit w drożdżycy wykazują tłuszcze, w tym szczególnie te zawierające średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT). Dlatego warto włączyć do diety np. olej kokosowy. 

Dieta w kandydozie – na co zwrócić uwagę?

  •       Postaw na węglowodany złożone, unikaj cukrów prostych, wyrobów z oczyszczonej mąki. 
  •       Zadbaj o obecność tłuszczu w diecie – np. oliwa z oliwek, tłuste ryby morskie, olej kokosowy. Unikaj tłuszczów trans, który może być obecny w wyrobach cukierniczych, słodkich i słonych przekąskach, produktach fast food smażonych w głębokim oleju. 
  •       Ważne będą źródła białka – mięso, ryby i owoce morza, nasiona roślin strączkowych.
  •       Spożywaj warzywa do każdego posiłku, najlepiej świeże, sezonowe. 

artykuł sponsorowany

REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *