REKLAMA

Koliszowy z najlepszym daniem lokalnym podczas Bitwy Regionów [zdjęcia]

W sobotę podczas Kuźnic Koneckich lokalne Koła Gospodyń Wiejskich brały udział w konkursie Bitwa Regionów na najsmaczniejszą regionalną potrawę. Pierwsze miejsce zdobyło KGW Koliszowy przygotowując swoje „żeberka po koliszowsku”.

REKLAMA

REKLAMA

Równolegle do programu Kuźnic Koneckich 2023 przedstawianego ze sceny głównej odbywał się powiatowy etap Bitwy Regionów. Głównym organizatorem konkursu był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współudziale Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz wsparciu Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego i Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. A celem konkursu było wspieranie kół gospodyń wiejskich, promowanie regionalnych potraw i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

W zmaganiach na szczeblu powiatowym w Końskich udział brało 17 Kół Gospodyń Wiejskich. Wszyscy uczestnicy przygotowali tradycyjne potrawy naszego regionu wzbogacając je o własne innowacje. Wśród zaprezentowanych potraw pojawiły się oczywiście pierogi, kluski ziemniaczane, tradycyjne zupy jak grochówka czy zalewajka oraz pieczone mięsa z oryginalnymi dodatkami. Wszystkie potrawy bazowały na regionalnych produktach, czasami wręcz z własnych zagród i ogródków.

Potrawy oceniało jury w składzie: Jacek Toś – dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparci Rolnictwa Oddział Kielce, Józef Cepil – dyrektor Świętokrzyskiego Oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Tadeusz Jakubowski – dyrektor kieleckiego oddziału Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Obradom przewodniczył ekspert kulinarny Mariusz Bezak.

Podium na tym etapie zajęły gospodynie z:

KGW Koliszowy – I miejsce i nagrodę 2000 zł za potrawę „żeberka po koliszowsku”
KGW Ruda Białaczowska – II miejsce i 1500 zł za potrawę „goły ziemniaczane”
KGW Korytków – III miejsce i 1000 zł za potrawę „gulasz po chłopsku”

Etap wojewódzki Bitwy Regionów, zostanie rozegrany już 12 sierpnia bieżącego roku.

Zdjęcia (konecki.powiat.pl):

REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *