„Na gastronomicznym szlaku – tajniki kuchni portugalskiej – staż zagraniczny kluczem do dobrej pracy uczniów SOSW w Baryczy”. Projekt pod takim tytułem w ostatnich miesiącach realizowała ta placówka oświatowa z gminy Końskie. Dzięki temu 12 uczniów odbyło staże w Portugalii, odkrywali oni nowe smaki, które być może będą odtwarzać w swojej zawodowej przyszłości.
REKLAMAGrupa 12 uczniów kształcących się w zawodzie kucharz na poziomie Branżowej Szkoły I stopnia zakończyła swoją dwutygodniową praktykę zawodową w Portugalii. Staż został zorganizowany w ramach projektu „Na gastronomicznym szlaku – tajniki kuchni portugalskiej – staż zagraniczny kluczem do dobrej pracy uczniów SOSW w Baryczy”. Projekt realizowany w ramach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe (Akcja 1. Mobilność Edukacyjna: mobilność osób uczących się i pracowników w dziedzinie kształcenia i szkolenia zawodowego – VET).
REKLAMAOpiekę nad uczniami podczas wyjazdu sprawowali: Dyrektor SOSW w Baryczy – Jan Słuszniak; nauczycielka przedmiotów zawodowych – Monika Brzozowicz; nauczycielka języka angielskiego – Adrianna Przyłucka.
Uczniowie przed wyjazdem uczestniczyli w przygotowaniu językowym, pedagogicznym, kulturowym i gastronomicznym. Ze środków unijnych zapewniono uczniom podróż, ubezpieczenie, zakwaterowanie i wyżywienie oraz kieszonkowe na czas stażu. Ponadto zakupiono dla uczestników niezbędne podczas mobilności rzeczy materialne m.in.: rozmówki i słowniki, koszulki, czapki z daszkiem, plecaki, nerki na pas, ręczniki na plażę, butelki z filtrem, zawieszki na walizki, notesy i długopisy. W trakcie pobytu realizowano program kulturowy – wycieczki na Sesimbrę, do Obidos, Nazare, Fatimy, na Sintrę oraz zwiedzanie Lizbony. Wszystko to zostało sfinansowane ze środków projektu. Wkład własny wcześniej zabezpieczyć musiał powiat konecki.
Pobyt w Lizbonie uczniów ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Baryczy udowodnił, że praktyki zawodowe mogą być prawdziwą przyjemnością, niezwykłym doświadczeniem i piękną przygodą, która na zawsze pozostanie w ich pamięci.
Portugalską przygodę podsumowywano już po powrocie do Polski. Uczniowie otrzymali specjalne certyfikaty Europass, a w miniony piątek w szkole zorganizowano „Dzień Portugalski”, podczas którego uczestnicy stażów przygotowywali potrawy z tamtejszej kuchni, a następnie próbować mogli ich wszyscy przedstawiciele społeczności szkolnej, a także zaproszeni goście. Teg0 dnia do SOSW w Baryczy przybyli między innymi starosta Grzegorz Piec, jego zastępca Jarosław Staciwa, członkowie zarządu powiatu Danuta Leśniewicz i Dariusz Banasik, skarbnik powiatu Edyta Drążkiewicz. Zobaczcie wideo oraz zdjęcia.
Zdjęcia:
Ogłoszenie płatne