Redukcja masy ciała, to temat niewyczerpany i ponadczasowy. Większość z nas, było na diecie, jest w trakcie diety lub planuje zrzucić kilka kilogramów. Niemalże każdy, który próbował podjąć takie wyzwanie, czy w jakiś sposób zainteresował się tematem, z pewnością spotkał się z hasłem: Żeby schudnąć należy zmienić nawyki żywieniowe”. Oznacza to niewątpliwie, że wraz z postępem cywilizacji spadła jakość naszego odżywiania. Pęd życia, wygoda, masowa produkcja, chęć zaspokojenia światowej konsumpcji, wszystko to wpływa na pożywienie, które ląduje na naszym talerzu. Czyli zmienić nawyki żywieniowe znaczy po prostu jeść zdrowiej i najczęściej wiąże się z koniecznością stosowania się do zasad zdrowego odżywiania Niestety nie robimy tego na co dzień. Chyba każdy się zgodzi, że nieodpowiedni styl życia, nieprawidłowe odżywiania to główne przyczyny nadwagi, otyłości, a także innych schorzeń, które determinowane są dietą. Od chorób układu krążenia, cukrzycy, nawet po nowotwory.Co to są zasady zdrowego odżywiania? Coraz większa część społeczeństwa posiada wiedzę na ten temat. Powołując się na Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego w formie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dawniej Instytut Żywności i Żywienia możemy wyszczególnić kilka topowych punktów, wskazówek, które pozwolą zmienić i utrwalić sposób naszego żywienia. Bardzo ważną informacją jest to, że należy jeść regularnie zbilansowane posiłki co 3-4 h. Regularność posiłków jest ważna, ponieważ ma zapewnić organizmowi dopływ energii jednocześnie dbając o odpowiednie stężenie glukozy we krwi. Natomiast odpowiedni bilans składników odżywczych pozwala nam po prostu dłużej cieszyć się zdrowiem. Do głównych składników odżywczych zaliczamy białka, które są podstawnym budulcem naszych komórek, tkanek, biorą udział w syntezie hormonów, czy wspierają układ odpornościowy, węglowodany, główne źródło energii w naszym organizmie, są niezbędne dla pracy naszych mięśni, czy mózgu, wreszcie tłuszcze jako zapasowy, skondensowany materiał energetyczny, szczególnie ważny dla przyswajania witamin przez nasz organizm, sprzyjają naszej szybszej regeneracji. Mając na uwadze funkcje jakie spełniają wymienione składniki musimy mieć świadomość jak istotna jest ich odpowiednia podaż.
REKLAMANa naszym talerzu powinny znaleźć się warzywa, owoce, więcej produktów pełnoziarnistych, które zawierają więcej minerałów, witamin, a przede wszystkim dają większe poczucie sytości, niskotłuszczowe produkty mleczne, strączki, ziarna, orzechy, pestki, nasiona, tłuszcze roślinne, mięso najlepiej chude.
To już wiemy co jeść, teraz pozostaje nam tylko skomponować to w odpowiedni jadłospis z uwzględnieniem ilości, aby wartość energetyczna i bilans składników odżywczych się zgadzał. I w tym momencie sprawa zaczyna się komplikować, bo znając ogólne zasady nie do końca jesteśmy wyposażeni w narzędzia, żeby temu zadaniu sprostać. Z pomocą przychodzą nam:
– różnego rodzaju aplikacje liczące kaloryczność, jednak nie układają one nam kompletnego jadłospisu,
– wizyty u dietetyka, który to rozpisze dla nas ilościowo produkty, które sami będziemy sobie musieli przygotować, wreszcie
– usługa cateringu dietetycznego, który pomoże obliczyć nam nasze zapotrzebowanie na kaloryczność, dobierze odpowiednią dietę i przygotuje za nas posiłki zgodnie ze wszelkimi zasadami i panującymi normami.
Okazuje się dobrze dobrana energetycznie dieta, w odpowiedni sposób zbilansowana, wpływa na lepszy efekt, który pozostanie z nami na dłużej. To gwarancja, że nie będzie to rezultat jednorazowy. Metodą małych kroków idziemy po nasze zdrowie. Dlaczego małych kroków? Bo najczęściej korzystamy z cateringu dietetycznego, aby zredukować naszą masę ciała. Gdy kaloryczność naszej diety będzie dobrze dobrana z całkowitego dziennego jej zapotrzebowania zdejmiemy niewielką jej część, aby wolniej, ale zdrowo i bez efektu jojo chudnąć. Zlecając przygotowywanie posiłków wyspecjalizowanej firmie takiej jak np. JupiDiet zyskujemy wartość dodaną jaką jest niewątpliwie oszczędność czasu, począwszy od zebrania pomysłów na dietetyczne dania, poprzez dokonanie zakupów, a przede wszystkim ich przygotowanie, szczególnie gdy zdecydujemy się na dietę składającą się z pięciu posiłków. Jedyny czas jaki poświeciliśmy na tę dietę sprowadza się do złożenia zamówienia na stronie lub telefonicznie.
Decydując się na catering dietetyczny mamy pewność, że nasza dieta będzie profesjonalnie przygotowana, będzie zawierała odpowiednią kaloryczność oraz proporcje wartości białek węglowodanów, tłuszczy czy błonnika pokarmowego.
Kolejną bardzo istotną zaletą cateringu dietetycznego jest fakt, iż pomaga on wyrobić w nas pewne pożądane nawyki żywieniowe, o których mówiliśmy na początku, aby stosowanie ich było po prostu zwyczajową decyzją, którą podejmujemy w naszym codziennym życiu. Korzystanie z cateringu dietetycznego pomaga przeprogramować nas, przesunąć na odpowiednią trajektorię, zmienić nasz sposób myślenia, ale także nauczy nas zasad komponowania posiłków, budowania własnych jadłospisów. Może być pomocnym początkiem naszego nowego zdrowszego życia. Może być także naszym towarzyszem, gdy chcemy dobrze się odżywiać, zachować osiągnięty cel, ale brakuje nam zwyczajnie czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków.
materiał partnerski