Drożdżyca, czyli grzybica jelit spowodowana jest nadmiernym przerostem grzybów drożdżopodobnych z rodzaju Candida w obrębie jelita grubego. Może dawać szereg uporczywych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Jak wykryć i leczyć drożdżycę jelit?
REKLAMADrożdżyca jelit – co to takiego?
Drożdżyca jelit, określana też jako kandydoza to rozrost w jelitach kolonii grzybów z rodziny Candida, głównie szczep Candida albicans. Należy podkreślić, że są to organizmy, które naturalnie zasiedlają przewód pokarmowy (jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelita), a w niewielkiej ilości znajdują się także na powierzchni błony śluzowej układu oddechowego, układu moczowego oraz skórze człowieka. Zagrożeniem dla zdrowia jest przerost danego szczepu bakterii, co będzie powodować dysbiozę jelitową i tym samym występowanie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
REKLAMACzynniki ryzyka zachorowania na drożdżycę jelit:
- częsta antybiotykoterapia;
- obniżona odporność organizmu;
- choroba nowotworowa (i stosowane leczenie);
- zaburzenia gospodarki węglowodanowej (cukrzyca);
- choroba Leśniowskiego-Crohna;
- zespół jelita drażliwego;
- celiakia;
- żywienie pozajelitowe;
- stosowanie dializ;
- przyjmowanie leków immunosupresyjnych;
- wiek (grzybica dotyka częściej osoby starsze i najmłodsze dzieci);
- zakażenia szpitalne.
Nieleczona kandydoza może powodować uszkodzenia komórek jelit (enterocytów) i naruszenia bariery jelitowej. Będzie to miało wpływ na zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, co za tym idzie utratę masy ciała i niedożywienie. Do oceny masy ciała służy np. kalkulator BMI.
Przedostanie się patogenów do krwi, będzie skutkować niebezpieczną dla zdrowia i życia człowieka kandydemię.
Objawy drożdżycy jelit
Symptomy kandydozy są nieswoiste i mogą przypominać zespół jelita drażliwego. Dodatkowo dochodzi do wystąpienia objawów ze strony układu nerwowego, które są bardziej niebezpieczne i bardzo trudno je powiązać z nadmierną kolonizacją patogennych grzybów w obrębie przewodu pokarmowego.
Objawy kandydozy:
- od strony układu pokarmowego będą to bóle brzucha, wzdęcia, gazy, biegunki lub zaparcia;
- od strony układu nerwowego – przewlekłe zmęczenie, zaburzenia pamięci i koncentracji, bóle głowy, stany lękowe, obniżenie nastroju, depresja;
- od strony układu odpornościowego – nawracające infekcje, nasilenie alergii, zmiany skórne, łuszczyca.
Rozpoznanie grzybicy układu pokarmowego nie jest łatwe. Szczególnie że u niektórych pacjentów nawet niewielki przerost danego rodzaju grzybów (również tych fizjologicznie występujących) może dawać nieswoiste objawy. Diagnostyka w kierunku kandydozy opiera się o badanie endoskopowe i przeprowadzenie badań mikroskopowych pobranego materiału. W przypadku rozpoznania u siebie objawów, które mogą świadczyć o zaburzeniach mikrobioty jelitowej należy niezwłocznie udać się do lekarza.
Dieta w grzybicy jelit – co jeść?
Nie istnieją żadne jednoznaczne wytyczne żywienia w kandydozie. Istnieje wiele teorii dotyczących co jeść w drożdżycy jelit, które nie są potwierdzone badaniami. To na co z pewnością należy zwrócić uwagę to eliminacja cukrów prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Całkowite usunięcie z diety węglowodanów nie ma żadnego uzasadnienia, a co gorsza będzie prowadzić do powstawania niedoborów pokarmowych, zaburzeń odżywiania i budowania złych relacji z jedzeniem.
Kolejnym ważnym elementem jest odpowiednia podaż błonnika pokarmowego, który dzięki zawartości beta-glukanów będzie wpływał na zmniejszenie stanu zapalnego w jelitach. Dodatkowo włókno pokarmowe stanowi pożywkę dla pożytecznej mikrobioty jelitowej.
Korzystne oddziaływanie na stan jelit w drożdżycy wykazują tłuszcze, w tym szczególnie te zawierające średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT). Dlatego warto włączyć do diety np. olej kokosowy.
Dieta w kandydozie – na co zwrócić uwagę?
- Postaw na węglowodany złożone, unikaj cukrów prostych, wyrobów z oczyszczonej mąki.
- Zadbaj o obecność tłuszczu w diecie – np. oliwa z oliwek, tłuste ryby morskie, olej kokosowy. Unikaj tłuszczów trans, który może być obecny w wyrobach cukierniczych, słodkich i słonych przekąskach, produktach fast food smażonych w głębokim oleju.
- Ważne będą źródła białka – mięso, ryby i owoce morza, nasiona roślin strączkowych.
- Spożywaj warzywa do każdego posiłku, najlepiej świeże, sezonowe.
artykuł sponsorowany