Mousaka, Souvlaki i sałatka grecka królowały w czwartek na stołach w koneckim Ekonomiku. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 już po raz kolejny zorganizował konkurs dla gotujących gimnazjalistów z regionu pt. Masterchef.
REKLAMAPrzed rokiem młodzież mierzyła się ze smakami Azji, tym razem przyszedł czas na Grecję. W tych wyjątkowych zawodach wzięli udział uczniowie z koneckich gimnazjów nr 1 i 2, Gimnazjum w Stadnickiej Woli i Gimnazjum w Gowarczowie. Uczestnicy na gotowanie mieli około godziny, później specjalne jury oceniało smak i prezencję potraw. W szranki stanęło ze sobą dziewięć dwuosobowych zespołów. –„My przygotowaliśmy zapiekankę z bakłażana, fety i sosu pomidorowego. Dlaczego wzięliśmy udział? Bo już kiedyś byliśmy, bardzo nam się spodobało i chcieliśmy spróbować jeszcze raz.” – powiedzieli nam Maja i Mikołaj z Gimnazjum nr 1.
Królowały dania z przewagą warzyw – bardzo charakterystyczne dla kuchni greckiej, uczniowie przygotowywali także makarony, wariacje na temat mousaki oraz souvlaki, czyli w uproszczeniu mówiąc grecką odmianę kebabu. Pojawił się nawet deser. –„To jest pierwszy raz kiedy mamy do czynienia z typową kuchnią grecką. Przygotowałyśmy omlet z miodem i płatkami owsianymi oraz malinami i miętą” – wyznały nam Jessika i Agata z Gimnazjum w Gowarczowie.
REKLAMANatomiast wygrały bifteki, czyli klopsiki nadziewane serem feta. –„Pierwszy raz w życiu to gotowałyśmy. Raczej nie znamy tej kuchni, coś tam się gotuje, ale niekoniecznie to. Ja tutaj przyszłam z nastawieniem na wygraną, koleżanka mi nie wierzyła, ale skończyło się dobrze” – stwierdziły Ania i Ola z Gimnazjum nr 1, które wygrały III edycję powiatowego Masterchefa.
Zanim jednak poznaliśmy wygranych jury musiało skosztować wszystkich dziewięciu potraw, a zadanie nie było to łatwe o czym mówili wicestarosta konecki Andrzej Marek Lenart i dyrektor Ekonomika Beata Fidor. –„Przyznam się, że jestem pod wrażeniem, bo do tej pory w życiu jadłem Mousakę i sałatkę grecką, ale innych rzeczy nie jadłem. Muszę pogratulować wszystkim inwencji, ale niestety nie możemy wszystkich nagrodzić pierwszymi miejscami. Postaraliśmy się w tym trudnym dla nas konkursie być sprawiedliwymi, bo wymagało to odporności żołądka i zachowania umiaru, gdyż wszystko wyglądało apetycznie i pięknie było podane.” – mówił do uczestniczącej w konkursie młodzieży wicestarosta Lenart.
–„Każdy wykazał się umiejętnościami nie tylko kulinarnymi, ale i organizacyjnymi na wysokim poziomie i ciężko nam wyłonić zwycięzce.” – powiedziała nam dyrektor Fidor.
Ostatecznie jury, w którego składzie oprócz starosty Lenarta znalazły się: dyrektor ZSP 3 Beata Fidor i nauczycielki Ewa Spychał, Marzena Andryszczyk oraz Aleksandra Elster zdecydowało, że trzecie miejsce i wyciskarki do soków powędrują do Marty Zielińskiej i Katarzyny Karasińskiej z Gimnazjum nr 2, drugie i blendery do Agaty Ciołkiewicz i Jessiki Sutowicz z Gimnazjum w Gowarczowie, a pierwsze i tostery do Anny Jarzyńskiej i Aleksandry Szyszki z Gimnazjum nr 1 w Końskich. Nagrody ufundowało Starostwo Powiatowe w Końskich, a cały konkurs przygotowały i zorganizowały nauczycielki z ZSP 3: Magdalena Dziuba, Ewelina Ciszek oraz Anna Konieczna.
Zdjęcia: