Podczas panującej epidemii koronawirusa ludzie nie mogą się gromadzić, tym samym nie mogą być organizowane wydarzenia kulturalne skupiające duże grupy ludzi. Z inicjatywą do odbiorców wyszedł Miejsko-Gminny Dom Kultury w Końskich, który zorganizował internetowy cykl kulinarny – „Gotuj z Domem Kultury”.
REKLAMAFilmy z cyklu „Gotuj z Domem Kultury” będą prowadzić instruktorki dotychczas odpowiedzialne za serię spotkań „Uczty z Folklorem” Małgorzata Pasek i Urszula Nowicka. Liczą, że ich facebookowi odbiorcy przyłączą się do wspólnego gotowania i urozmaicą ten trudny czas, podczas którego zalecane jest pozostanie w domach.
W pierwszym odcinku internetowej serii kulinarnej Małgorzata Pasek przedstawia przepis oraz sposób na przygotowanie chleba w jajku – należy ubić żółtka jajek z pieprzem, solą i mlekiem, a następnie obtoczyć w tym chleb. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i kładziemy nasz chleb w jajku. Pozostałą część ubitego jajka wlewamy na chleb na patelni. Potem wystarczy jedynie przekręcić chleb, by również z drugiej strony odpowiednio się usmażył. Na koniec można dodać szczypiorek i ser, a następnie przykryć patelnię. Gdy ser się rozpuści chleb w jajku jest gotowy.
REKLAMAJak widać prezentowane przepisy są bardzo proste, więc każdy może wykonać je u siebie w domu. A czy Wy podczas kwarantanny szlifujecie swoje umiejętności kulinarne? Pochwalcie się zdjęciami!
[…] A poprzedni odcinek, w którym Małgorzata Pasek przedstawiała, jak zrobić chleb w jajku znajdziecie TUTAJ. […]