Ciąża to piękny i niezwykły czas dla kobiety, podczas którego przygotowuje się na wydanie na świat nowego życia. Dla sporej grupy kobiet to właśnie stanowi wynagrodzenie także różnych dolegliwości, z którymi w czasie trwania ciąży musiała się zmagać przyszła mama. Większości z nich można by uniknąć, eliminując z diety ciążowej pewne produkty…
REKLAMACzym dieta przyszłej mamy może wpłynąć na rozwój dziecka?
To, co jemy, ma wpływ na nasze samopoczucie, funkcjonowanie w ciągu dnia i ogólnie zdrowie. Nie inaczej jest w przypadku kobiet w ciąży z tą różnicą, że właściwa dieta ma także wpływ na prawidłowy rozwój dziecka. Jak się okazuje, istnieje pewna grupa produktów, które powinno się albo całkowicie wyeliminować z diety ciężarnej, albo przynajmniej mocno ograniczyć. Mogą one bowiem powodować różne schorzenia, a także poważne wady u jeszcze nienarodzonego dziecka. Istnieje także przekonanie, że to, co jemy, będąc w ciąży w pewnym stopniu kształtuje metabolizm małego człowieka, co z kolei będzie miało wpływ na jego zdrowie przez praktycznie całe życie nie tylko w okresie dzieciństwa…
Co lepiej wyeliminować z jadłospisu, spodziewając się dziecka?
Istnieje pewna grupa produktów, które zwyczajnie nie służą kobietom w ciąży i najlepiej omijać je szerokim łukiem. Należą do nich m.in.:
-
surowe mięso, jaja czy nabiał – mogą powodować groźne zatrucia i przyciągnąć pasożyty,
-
produkty wędzone – które mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
-
alkohol – picie go może przynieść wiele szkód dla dziecka, włącznie z syndromem alkoholowego zespołu płodowego,
-
wątróbka i jej przetwory – obecna w niej witamina A w dużym stężenie jest toksyczna na wczesnych etapach rozwoju dziecka,
-
mocna kawa i herbata,
-
żywność wysokoprzetworzona (gotowe dania typu fast food),
-
sól i słone przekąski,
-
słodycze,
-
tytoń,
-
zioła – jeśli się na nich nie znamy lepiej omijać je, gdyż mogą powodować przedwczesne skurcze.
Coś jednak będąc w ciąży, trzeba jeść i to najlepiej zdrowe potrawy! Poza tym zadbajmy o odpowiednią ilość ruchu. Dla kobiet w ciąży są zresztą dedykowane specjalnie zajęcia typu joga czy fitness. O ile lekarz nie zaleci inaczej, taka aktywność fizyczna na pewno nie zaszkodzi, a z pewnością wpłynie na lepsze samopoczucie mamy, jak i dziecka…
Po co sięgać, będąc w ciąży?
Przepis na zdrowe jedzenie w czasie ciąży jest prosty- to odpowiednio zbilansowane i wartościowe posiłki, skomponowane z produktów, które mają właściwości odżywcze i dostarczą w sposób naturalny niezbędnych witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy, białek i węglowodanów. W szczególności należy zadbać o to, żeby w diecie przyszłej mamy znalazły się:
-
kwas foliowy,
-
kwasy tłuszczowe Omega-3,
-
żelazo,
-
magnez,
-
wapń,
-
witamina E.
W praktyce sprawdzą się więc takie produkty jak: nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, migdały, tran, ryby morskie, zielone warzywa, produkty mleczne, czerwone mięso, pełnoziarniste pieczywo, kasze i ryże, oleje roślinne. W ten sposób dostarczymy organizmowi to, co najlepsze bez niepotrzebnej suplementacji. Warto zwrócić także uwagę na ilość posiłków i pory ich spożywania. 4-5 posiłków dziennie zdecydowanie wystarczy. Kobiety w ciąży powinny pic także więcej wody, najlepiej mineralnej i bez cukru.
artykuł sponsorowany