W środę 11 września Nadleśnictwo Radoszyce zorganizowało „Warsztaty kulinarne z seniorami, zajęcia edukacyjne nt. żywności pochodzenia leśnego” na terenie Zakładu Hutniczego w Maleńcu.
REKLAMAPoza integracją w trakcie gotowania była także nauka. Uczestnicy nie tylko wspólnie uczyli się nowych przepisów, ale także pogłębiali swoją wiedzę o właściwościach produktów i żywności pochodzenia leśnego. Seniorzy ćwiczyli swoje umiejętności, wymieniali się doświadczeniami w zakresie gotowania oraz poznawali nowe techniki kulinarne.
REKLAMA„Jednym z elementów warsztatów było przygotowanie podpłomyków z leśnymi dodatkami, królowały tutaj podgrzybki w postaci musu oraz pesto z czosnku niedźwiedziego. Głównym daniem był gulasz z dziczyzny z dodatkiem kluseczek przygotowanych przez uczestników warsztatów” – mówi Patrycja Kazik- Ślązak z Nadleśnictwa Radoszyce.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się również artykuły marki „Dobre z lasu”, przygotowane na specjalnym stanowisku- soki oraz konfitury z owoców pochodzących z drzew i krzewów leśnych, napary ziołowe oraz ciasteczka żołędziowe.
Zdjęcia (arch. Nadleśnictwo Radoszyce):