W czwartek 18 kwietnia w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży w Kielcach, uczniowie z 11 Ośrodków Szkolno-Wychowawczych z całego kraju rywalizowali o tytuł najlepszych kucharzy. Młodzież z ośrodka w Baryczy otrzymała wyróżnienie.
REKLAMAREKLAMA
Była to już szesnasta edycja Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Kucharskiej dla Młodzieży z Niepełnosprawnościami. Rywalizacja przybiegała w dwóch etapach. W pierwszym dniu uczniowie mieli przygotować dwie potrawy – przystawkę i deser. Na wykonanie zadania mieli tylko godzinę. Natomiast w piątek na uczestników czekał test teoretyczny składający się z 40 pytań w wersji komputerowej.
Dania, które pojawiły się na stole konkursowym były na wysokim poziomie, dlatego obrady jury trwały długo.
Podniebienia i serca jury skradły, wykonane przez przedstawicieli SOSW w Baryczy, łódeczki z cykorii, sakiewki z szynki parmeńskiej, beza z truskawkami i borówkami czy wytrawne zawijasy z mango. Nasz ośrodek reprezentowali uczniowie kl. III Branżowej Szkoły I Stopnia Magdalena Jaworska i Arkadiusz Brzózka, pod opieką nauczycielek przedmiotów zawodowych Moniki Brzozowicz i Grażyny Tomala.
W tym roku najlepsi okazali się młodzi kucharze ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Łodzi. Na drugim miejscu znalazły się Kielce, trzecie miejsce przypadło uczniom z Kutna, a uczniowie z powiatu koneckiego jako jedyni otrzymali wyróżnienie. Laureaci i wyróżnieni otrzymali nagrody i upominki ufundowane przez sponsorów wydarzenia.
Zdjęcia (SOSW Barycz):