Świętokrzyski Festiwal Smaków to największy w regionie kiermasz potraw i produktów regionalnych, którego VI edycja odbyła się w Tokarni. Udział w wydarzeniu wzięły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Wąsowianki” z miejscowości Wąsosz w gminie Fałków. Nie zabrakło również konkursów i występów zespołów z województwa świętokrzyskiego oraz z Ukrainy.
REKLAMAREKLAMA
– „Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem, tradycyjnie zaprezentowaliśmy potrawy, już dobrze znane w powiecie koneckim – kugiel, chleb z dodatkiem nasion lnu i cebulki, a to wszystko wypiekane w starym piecu”– informuje Elżbieta Matolicz, szefowa koła oraz sołtys miejscowości Wąsosz.
W artykule pochodzącym z ostatniego wydania kwartalnika „Powiat Konecki” zamieszczone zostały również przepisy na specjały kulinarne w wykonaniu „Wąsowianek”. Kugiel jest pieczony w solidnych żeliwnych naczyniach przez całą noc w 60-letnim piecu opalanym drewnem w odpowiedniej niezbyt wysokiej temperaturze dzięki temu ma właściwą, kremową konsystencję i niepowtarzalny smak. Ziemniaczany specjał przygotowany przez panie z KGW w Wąsoszu, jak pokazuje przykład ostatniego festiwalu w Tokarni, podbija serca i podniebienia smakoszy daleko poza granicami powiatu koneckiego.
Na festiwalu zawitali przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych oraz Koła Gospodyń Wiejskich wraz z daniami nawiązującymi do tradycji kuchni regionalnych z całego województwa. Jak twierdzą starzy bywalcy, ten rok pod względem frekwencji był rekordowy. Na wydarzenie przybyły tłumy zainteresowanych osób, a na parkingach na próżno było szukać wolnych miejsc.
Zdjęcia [źródło: Powiat Konecki]:
kugiel mniam mniam super jedzonko polecam