REKLAMA

Wicemistrz świata i mistrzyni Polski w Food Carving gościli w Końskich! [wideo, zdjęcia]

We wtorek Szkoły ZDZ w Końskich zaprosiły wyjątkowych gości – Pawła Sztenderskiego – wicemistrza świata, mistrza Polski i złotego medalistę Pucharu Polski w carvingu i Dominikę Sadowską – mistrza Polski w carvingu w 2015 i 2016 roku.

REKLAMA

O tym czym jest Food Carving opowiedział nam sam czempion w tej dziedzinie. –„To nic innego jak rzeźbienie w owocach i warzywach. Jak ja zaczynałem? Pracowałem na kuchni w Stanach Zjednoczonych, a dokładnie na Hawajach. Tam podpatrzyłem jak kucharze wycinają takie fantazyjne arbuzy i bardzo mi się to spodobało. Postanowiłem tę wiedzę zgłębić i zająć się tym bardziej zawodowo.” – opowiedział nam Paweł Sztenderski, wicemistrz świata i mistrz Polski w Carvingu.

Mistrzowie poprowadzili dla uczniów Technikum Zawodowego warsztaty ze sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. A są w tym prawdziwymi perfekcjonistami, co mogli naocznie zobaczyć wszyscy uczestnicy zajęć. Nie zakończyło się oczywiście tylko na pokazach niezwykłych umiejętności tworzenia z warzyw i owoców zachwycających rzeźb. Misternie wykonane ich rękami żłobienia w sposób wręcz „magiczny” szybko zmieniały się w kompozycje kwiatowe, a nawet w logo Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach na arbuzie! Podczas zajęć mistrzowie objaśnili jakie w carvingu stosuje się narzędzia, pokazali sposoby ich użycia i wyjawili kiedy dany nóż ma zastosowanie. Udzielili dodatkowo cennych rad, w jaki sposób zabezpiecza się wykonane rzeźby z owoców i warzyw, by można je jak najdłużej utrzymywać w świeżości. Później nadszedł czas na zajęcia praktyczne z uczestnikami warsztatów. –„Dzisiaj na warsztatach uczniowie będą rzeźbić w melonie motyw tajski za pomocą noży i dłutek. Zakładamy, że efekty będą okazałe. Dodatkowo wytniemy szyszki z papryczki, z papryczek pepperoni, okrasimy to rzodkiewkami i upniemy w formie fajnego i wizualnie efektownego bukiety na tymże melonie” – zdradził nam Sztenderski.

REKLAMA

Młodzież z kierunków gastronomicznych okazała się uzdolniona w sztuce carvingu. Uczniowie byli zachwyceni pokazem oraz chętni zdobycia kolejnych umiejętności. Wszyscy stwierdzili, że zajęcia z carvingu chcieliby powtórzyć na lekcjach z gastronomii.

Zdjęcia:

REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *