REKLAMA

Zdrowie na talerzu – poznaj warzywa i owoce, które zbudują Twoją odporność

Układ immunologiczny odpowiedzialny jest za obronę organizmu przed chorobami. Nadzoruje różnorodne procesy, a przede wszystkim kontroluje substancje, które produkowane są przez komórki układu odpornościowego. Podstawą zdrowego funkcjonowania organizmu jest odpowiednie, zbilansowane żywienie. Jak komponować posiłki, aby zadbać o siłę układu immunologicznego?

REKLAMA

REKLAMA

Wpływ żywienia na odporność

Sezon występowania największej ilości infekcji to jesień i zima. W tym czasie o prawidłowe żywienie powinny zadbać wszystkie osoby, które są narażone na spadek odporności. Niezwykle ważne jest dostarczanie organizmowi nie tylko odpowiedniej podaży kalorii, ale również witamin i minerałów. Właśnie dlatego należy zwrócić uwagę nie tylko na ilość spożywanych posiłków, ale również na ich jakość. Rodzaj spożywanych produktów ma znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Układ immunologiczny – jaką pełni funkcję?

Prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny chroni przed infekcjami, zakażeniami, a także zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych. Jakie czynniki wpływają na szybkie obniżenie odporności? Przede wszystkim – zbyt niska i zbyt wysoka masa ciała. Niekorzystne są źle przeprowadzone diety redukcyjne oraz eliminacyjne. Podstawowe substancje, których niedobór dotyczy wielu osób, to cynk, witamina A, kwasy omega-3 i selen. W jakich produktach można je znaleźć?

Warzywa i owoce, które powinny znaleźć się w jadłospisie

Bez jakich witamin układ immunologiczny nie może prawidłowo funkcjonować? Przede wszystkim – witamina A. Znajduje się ona przede wszystkim w warzywach, m.in w marchewce, papryce, szpinaku, dyni. Można znaleźć ją również w wątrobie wołowej i wieprzowej, w serach i jajach. Witaminę C organizm czerpie z różnych owoców. Jej źródłem są truskawki, pomarańcze czy maliny. Wraz z witaminą E, która zawarta jest w orzechach, nasionach słonecznika i różnych olejach, substancje te mają zdolność do niwelowania procesów zapalnych i mobilizowania układu immunologicznego do pracy. 

Dieta wspomagająca odporność powinna być zróżnicowana. Warto korzystać z oferowanych w sklepach owoców i warzyw sezonowych. Zawierają one największe ilości składników odżywczych, a dodatkowo – są dostępne w przystępnych cenach. Komponując zdrową dietę, która ma być korzystna również dla domowego budżetu, warto przeglądać gazetki promocyjne na Gazetkowo.pl.

Jak prawidłowo komponować posiłki?

Aby dieta korzystnie wpływała na system odpornościowy, posiłki powinny być dobrze zbilansowane. Warto też pamiętać o przekąskach pomiędzy głównymi daniami. Doskonałym źródłem witamin są m.in jabłka, banany czy pomidory malinowe – promocja może umożliwić kupienie ich w przystępnej cenie. Zdecydowanie warto zastąpić nimi ulubione słodycze.

Podstawą komponowania posiłków jest określenie ich liczby. Najbardziej optymalna liczba to cztery i dodatkowe zdrowe przekąski. W każdym daniu powinno znaleźć się źródło białka – najlepiej w postaci chudego mięsa, nabiału lub ryb. Do tego tłuszcze – oliwa z oliwek, nasiona i orzechy. Jednak podstawowe źródło energii to węglowodany. Ich źródłem jest pieczywo, płatki owsiane czy makarony. Uzupełnieniem każdego posiłku powinny być świeże warzywa. To właśnie w nich znajduje się dużo błonnika, witamin i substancji odżywczych.

Chcąc dbać o odporność, warto zrezygnować z przetworzonych, gotowych dań. W ich składzie znajduje się dużo zbędnych substancji, które negatywnie wpływają na ogólną kondycję organizmu.

Artykuł sponsorowany

REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *