W piątek przed Miejsko-Gminnym Domem Kultury w Parku Miejskim w Końskich zorganizowano już kolejną „Ucztę z Folklorem”. Tym razem głównym tematem był ziemniak. Nie zabrakło pysznych potraw i ludowych utworów.
REKLAMAWydarzenie przygotowały pracownice MGDK Urszula Nowicka i Małgorzata Pasek z pomocą całej załogi jednostki kultury –„Ziemniak przybył do nas z Hiszpanii w XVI wieku, zbija gorączkę, zapobiega rakowi, jest rozgrzewający, działa dobrze na ból głowy kiedy się surowymi ziemniakami obłoży głowę. Dzisiaj przygotowałyśmy grochówkę, której wsadem głównym był ziemniak. Mamy też pieczone ziemniaki na ognisku z sosem jogurtowo-koperkowym i z masełkiem czosnkowym” – mówiły nam Małgorzata Pasek i Urszula Nowicka.
Podczas „Uczty z folklorem” nie tylko gotowano na żywo, ale i śpiewano ludowe i biesiadne piosenki z zespołami Korniczanka i Rogowianka. Śpiewaczkom akompaniowali: Jan Bukład na akordeonie i Stanisław Sosnowski na skrzypcach. Natomiast wszyscy przybyli od organizatorów otrzymali przygotowane śpiewniki tak by móc czynnie włączać się w to wydarzenie. Wiele osób skorzystało i dzięki temu po parku pięknie niosły się ludowe śpiewy.
REKLAMAPiątkowa „Uczta z Folklorem” była już ósmą edycją tego wydarzenia i jak zapowiadają organizatorzy na pewno nie ostatnią. Impreza cieszy się dużym zainteresowaniem, co potwierdza choćby frekwencja na ostatniej „ziemniakowej uczcie”.
Zdjęcia (Piotr Stolarski, Miejsko-Gminny Dom Kultury w Końskich):