Specjalnie na święta Bożego Narodzenia przepyszne, swojskie wyroby prosto od rolnika z Kapałowa, z masarni „Pod Lasem” będzie można zakupić we wtorek 22 grudnia w Końskich i Stąporkowie. Wóz masarni znajdziemy pod szpitalem, starostwem i Urzędem Miejskim w Końskich, a także pod urzędem w Stąporkowie. Kontaktować można się też telefonicznie: 609 928 039.
REKLAMAWyroby z masarni „Pod Lasem” są od pokoleń przygotowywane przez rodzinę Wiklaków. Obecnie nad całym procesem powstawania kiełbas, wędlin, czy kaszanki czuwa Zdzisław Wiklak. W ofercie są choćby wielokrotnie nagradzane kiełbasy: Radoszycka i Świętokrzyska, boczki, szynki, wędliny, pasztety, kaszanki, a teraz także nowość – fenomenalna kiełbasa ziołowa.
REKLAMAWóz masarni w Końskich i Stąporkowie bywa zazwyczaj w czwartki. Tym razem jednak zajedzie do tych miast wyjątkowo już we wtorek 22 grudnia, tak by każdy zdążył zrobić przedświąteczne zakupy. Przewoźny sklep będzie można spotkać według poniższego rozkładu:
7:00 – Parking pracowniczy Szpital im. św. Łukasza w Końskich
9:00-10:00 – Urząd Miasta i Gminy w Końskich, parking od ulicy Partyzantów
12:00 – Parking przy Powiatowym Urzędzie Pracy w Końskich (ul. Staszica)
15:00 – Stąporków, okolice Urzędu Miasta i Gminy (ul. Piłsudskiego)
Właściciele masarni „Pod Lasem” od lat zajmują się wyrobem tradycyjnych wędlin na własny użytek z tuczników pochodzących z własnego gospodarstwa. Na koniec mięsa i wędliny wędzone są przy użyciu wyłącznie drewna olchowego – proces wędzenia wieńczy dołożenie niewielkiej ilości drewna owocowego. Sekretem wyśmienitego smaku jest rodzinna produkcja na małą skalę – nie ma tu mowy o masowości, a więc od samego początku tworzenia wyrobów używane są najwyższej jakości produkty, stosowane są niezmienne od lat receptury.
Warto dodać, że masarnia z Kapałowa współpracuje ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. ŚODR od lat wspomaga i wspiera rolników i małych producentów – podobnie jest w tym przypadku. Zaangażowanie ze strony ośrodka przeradza się w laury, nagrody i zaszczyty dla tego typu działalności. Dzięki smaku swoich wyrobów, ale i wsparciu ze strony ŚODR masarnia „Pod Lasem” znalazła się choćby w Świętokrzyskiej Kuźni Smaków – to swego rodzaju kulinarny szlak, który honoruje najlepsze produkty oraz potrawy z województwa świętokrzyskiego.
A jeśli ktoś woli zakupy zrobić na miejscu to także jest taka możliwość – pod adresem Kapałów 47 w gminie Radoszyce cały czas funkcjonuje sklepik, w którym można się zaopatrzyć. Zachęcamy i zapraszamy. Wyborny smak jest w tym przypadku gwarantowany!
Masarnia „Pod Lasem” Anna i Zdzisław Wiklak
Kapałów 47, tel. 609 928 039
mail: [email protected]