Podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Parku Etnograficznym Tokarnia doceniono i nagrodzono potrawy z powiatu koneckiego. Wielki sukces zanotował kugiel z Radoszyc, a dostrzeżono także prazoki przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Koziej Woli.
REKLAMAPodczas festiwalu poszczególne regiony województwa świętokrzyskiego prezentowały swoje stoiska z lokalnymi daniami. Nasz powiat na miejscu reprezentowały między innymi gminy Radoszyce i Stąporków. Obie zostały docenione przez jury!
W głównym konkursie festiwalu pt. „Smaki Dzieciństwa” drugie miejsce zgarnął kugiel przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Znad Plebanki z gminy Radoszyce. O tym jak powstaje ten kugiel i dlaczego jest wyjątkowy dowiecie się z naszego materiału wideo – TUTAJ.
REKLAMADanie wywodzące się z kultury żydowskiej ustąpiło pola tylko pierogom z farszem fasolowym i śliwkami z Klimontowa. Natomiast prażoki przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich KW-usie z Koziej Woli w gminie Stąporków otrzymały w tym plebiscycie wyróżnienie.
W całym Festiwalu Smaków prezentowało się 30 Kół Gospodyń Wiejskich z województwa świętokrzyskiego.
Zdjęcia (Gmina Radoszyce, Gmina Stąporków):