W niedzielę na terenie sołeckim przy altanie w Gatnikach w gminie Końskie miał miejsce festyn pod hasłem „Na dobro lasu. Natura od kuchni”. Głównym jego punktem był kulinarny festiwal, podczas którego każdy przybyły mógł kosztować potrawy przygotowane na bazie produktów prosto z lasu.
REKLAMAZa organizację wydarzenia odpowiadało miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich „Gatniczanki” z jego prezes Barbarą Płytą na czele. Wydarzenie zorganizowane na placu tuż obok powstającej pięknej, nowej świetlicy przyciągnęło tłumy mieszkańców oraz wielu gości z zewnątrz. Wśród nich znaleźli się włodarze: starosta konecki Grzegorz Piec oraz burmistrz Końskich Krzysztof Obratański.
Leśna biesiada u „Gatniczanek” odbyła się pod patronatem Lasów Państwowych. Smakosze mogli podczas niej kosztować potraw związanych z lasem, zgodnie z hasłem festynu. Były więc jagodowe pierogi, ale i wspaniały pieczony dzik ufundowany przez Koło Łowieckie „Zalesie”.
REKLAMADla najmłodszych przygotowano dmuchanek zamek, basen z kulkami oraz słodki poczęstunek. Po pysznym posiłku był też czas na zabawę taneczną przy ludowych melodiach, a chętni mogli zabłysnąć na parkiecie. Już dziś przedstawicielki Koła Gospodyń „Gatniczanki” zapowiadają, że w kolejnych latach impreza na stałe zagości w kalendarzu wydarzeń sołectwa Gatniki.
Zdjęcia (KGW Gatniczanka, Starostwo Powiatowe w Końskich):