W minionym tygodniu w Szydłowcu z inicjatywy starosty szydłowieckiego Włodzimierza Górlickiego miało miejsce spotkanie przedstawicieli powiatów współpracujących w ramach Ziemi Odrowążów z zarządem Klastra Przemysłowego dawnych terenów Centralnego Okręgu Przemysłowego im. Premiera Eugeniusza Kwiatkowskiego. Dyskutowano o tym jak pobudzić lokalne rolnictwo. Receptą na sukces ma być skrócenie łańcucha dystrybucji, a więc sprzedaż lokalnych produktom lokalnej społeczności.
REKLAMAPowiat konecki podczas spotkania reprezentował starosta Grzegorz Piec. Głównym tematem był nowy projekt wdrożeniowy dystrybucji i przetwórstwa żywności przygotowywany przez Klaster Przemysłowy COP we współpracy z wymienioną wcześniej fundacją i samorządami lokalnymi. W krótkiej prelekcji Prezes Klastra Przemysłowego COP, Jacek Kopyra przedstawił podstawowe założenia tego pomysłu, którego istotą jest stymulacja rozwoju małych i średnich producentów rolnych. Skrócenie łańcucha dystrybucji i dostarczenie do końcowych konsumentów produktów lokalnych, ekologicznych i przede wszystkim świeżych.
REKLAMARafał Foryś, przedstawiciel Fundacji „Rolnik Handluje” w swoim wystąpieniu nawiązał do tego mówiąc o wielu problemach współczesnych społeczeństw i typowych chorób cywilizacyjnych związanych ze spożywaniem produktów wytwarzanych przy nadmiernym wykorzystaniu środków chemicznej ochrony roślin, zbyt dużej ilości konserwantów i żywności głęboko przetworzonej. Obaj prelegenci zgodnie podkreślili, że sukces przedsięwzięcia z znacznej mierze zależy od dobrej współpracy z lokalnymi samorządami szczebla gminnego oraz powiatowego. Jan Banaszak, zastępca Prezesa Klastra Przemysłowego COP, mówiąc o tym pomyśle odwołał się do chlubnych przykładów z przeszłości, pragmatyzmu wielkopolskich rolników i wspaniałych osiągnięć myśli technicznej 20-lecia międzywojennego.
Starosta konecki Grzegorz Piec na zakończenie spotkania zaprosił do dalszych rozmów, ale już na terenie powiatu koneckiego.
Zdjęcia: