Jesień kojarzy nam się z deszczem, wiatrem, jesienną chandrą, a zatem wszystkim, co najgorsze. Czas odczarować trochę tę porę roku i skojarzyć ją z czymś znacznie przyjemniejszym. Na przykład jesiennymi deserami. Oto dwa nasze przepisy, które odmienią jesień w Twoich oczach raz na zawsze.
REKLAMAMus czekoladowy z suszonymi śliwkami
Suszone śliwki to bardzo jesienno-zimowy owoc. Kojarzy się z suszem i okresem, w którym świeże owoce nie są aż tak dobrze dostępne. Jednak można wykorzystać je na wiele sposobów, także w doskonałych deserach. Na przykład w tym boskim musie czekoladowym. Jak go zrobić? Zacznij od ugotowania 150 gramów śliwek w niewielkiej ilości wody (pół szklanki wystarczy). Śliwki mają być miękkie, by łatwo się je blendowało. Podczas miksowania owoców dodaj do nich trzy łyżeczki koniaku bądź brandy. Gdy śliwki będą gotowe, zajmij się czekoladą. Rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Następnie, w oddzielnej misce, ubij trzy białka na gładką, sztywną pianę. Wymieszaj ze sobą śliwki i czekoladę, a następnie upewnij się, że masa jest już chłodna. Dopiero wtedy możesz dodać (powoli) ubite białko. Mieszaj delikatnie, a następnie przełóż do salaterek i umieść je w lodówce.
REKLAMACzekoladowe muffinki z musem jabłkowym
Z owoców, które najbardziej kojarzą nam się z jesienią, najczęściej wymieniamy jabłko i gruszkę. Dzisiaj zajmiemy się pierwszym z nich. Jak? Robiąc boskie muffinki czekoladowe z musem jabłkowym. Szybki mus zrobisz z dwóch jabłek – obierając je, ścierając na tarce, a następnie smażąc w garnku z odrobiną cukru i soku z cytryny. Rób to na małym ogniu, by móc spokojnie zająć się muffinkami. Ciasto na babeczki zrobisz w kilka chwil. Do miski wsyp 200 gramów mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100 gramów cukru i 20 gramów kakao. Wymieszaj dokładnie. W drugiej misce umieść dwa jajka i roztrzep je. Dodaj 150 mililitrów mleka oraz pół kostki masła, którą wcześniej należy rozpuścić. Wymieszaj te składniki. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj całość dokładnie, by połączyły się i stworzyły jednolitą masę. Teraz czas na układanie ciasta w papilotkach. Najpierw odrobina ciasta, później mus i reszta ciasta – do około ¾ wysokości papilotek. Tak przygotowane babeczki piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. I gotowe!
Jesień to pora roku idealna na kuchenne eksperymenty. Jeśli więc szukasz inspiracji na pyszne desery, koniecznie zajrzyj na stronę W kuchni z Wedlem.
Artykuł sponsorowany