REKLAMA

Radoszycki kugiel i zakwas z buraków laureatami wojewódzkiego konkursu [zdjęcia]

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach rozstrzygnął konkurs pt. „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną w województwie świętokrzyskim”. Laureatami swoich kategorii były koneckie propozycje: kugiel i zakwas z buraków.

REKLAMA

Kugiel z Radoszyc – KGW Znad Plebanki.

Osoby i koła gospodyń przygotowujące regionalne potrawy zmagały się w pięciu kategoriach – przystawka, zupa, danie główne, deser i napój. Z powiatu koneckiego w konkursie wyróżniono trzy potrawy, z czego dwie były laureatami swoich kategorii. Jurorzy oceniali potrawy biorąc pod uwagę cztery kryteria – tradycję i pochodzenie potrawy, jej związek z regionem, prezentację dania na podstawie zdjęć i formę, jasność i precyzyjność przepisu.

Serca jury w kategorii „dania główne” skradł kugiel z Radoszyc przygotowany przez KGW „Znad Plebanki”. To właśnie ta potrawa została uznana za najlepsze, tradycyjne danie główne w województwie świętokrzyskim. Przypominamy, że w ostatnim czasie kugiel otrzymał także drugie miejsce w Festiwalu Smaków, który odbył się w Tokarni.

REKLAMA

Zakwas z buraków – KGW Przybyszowy.

Najlepszy w kategorii „napój” okazał się być zakwas z buraków od KGW Przybyszowy. Gospodynie z tego koła gospodyń mogą poszczycić się także czwartym miejscem w kategorii „zupa”, gdzie zaprezentowały przepis na barszcz czerwony z ziemniakami.

Konkurs organizowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach miał na celu zachęcić do wyszukania tradycyjnych receptur potraw, które poszerzyłyby listę osobliwości kulinarnych regionu. Jednocześnie miał zwrócić uwagę jak istotne jest pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego, które w odpowiedni sposób wykorzystane (np. w ofercie gospodarstw agroturystycznych, turystyki wiejskiej, lokalnej gastronomii, krótkich łańcuchach dostaw), staje się wizytówką regionu i poszczególnych powiatów.

Barszcz czerwony z ziemniakami – KGW Przybyszowy.

Zdjęcia – ŚODR Modliszewice.

REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *