Prawdziwą ucztę w świątecznym stylu dla ciała i ducha w piątek wszystkim mieszkańcom Końskich zafundował miejscowy Miejsko-Gminny Dom Kultury. Odbyła się tam już kolejna, tym razem bożonarodzeniowa „Uczta z folklorem” i trzeba przyznać, że impreza ta chyba już na stałe zagości w kalendarzu Konecczan.
REKLAMA„Uczta z folklorem” to połączenie trzech elementów: występów artystycznych, opowieści przybliżających historię folkloru, wsi oraz regionu, a także przede wszystkim pysznego swojskiego jedzenia. Tym razem urozmaiceniem pokazu były występy zespołów ludowych: Rogowianek, Korniczanek i Małych Korniczanek, które przy akompaniamencie akordeonisty Jana Bukłada i skrzypka Stanisława Sosnowskiego śpiewały kolędy. Występy przyjęte były z wielkim aplauzem przez licznie zgromadzoną w piątek w Domu Kultury publiczność.
W przerwach między śpiewami miało miejsce smakowanie świątecznych potraw przygotowanych przez kierowniczki Wiejskich Domów Kultury w Rogowie oraz Kornicy: Urszulę Nowicką i Małgorzatę Pasek. Głównym organizatorkom na przykład przy lepieniu ponad 500 pierogów pomagali niemal wszyscy pracownicy Miejsko-Gminnego Domu Kultury w Końskich! Publiczność oprócz przepysznych postnych pierogów mogła też spróbować czerwonego barszczu, sałatki śledziowej oraz świątecznego grzańca.
REKLAMAUrszula Nowicka przypomniała zwyczaje i tradycje bożonarodzeniowe, a Małgorzata Pasek przepisy na potrawy. W piątek Domu Kultury z całą pewnością nikt nie opuścił głodny i bez wiedzy o świątecznych tradycjach.
Zdjęcia: