REKLAMA

Relacja wideo: Uroczystość patriotyczna nieopodal Piekła

Nieopodal wsi Piekło w gminie Końskie znajduje się obelisk poświęcony wymordowanym przez Niemców w ramach akcji „Hubal”  w trakcie II Wojny Światowej. W sobotę odbyły się tam uroczystości patriotyczne. 

REKLAMA

Wspominano zamordowanych wiosną 1940 roku mieszkańców ulic: Leśnej, Grzybowej w Końskich, a także miejscowości: Sielpia Mała, Niebo, Piekło, Izabelów, Smyków, Adamów, Królewiec i Stadnicka Wola. O godzinie 11.00 rozpoczęła się polowa msza święta sprawowana przez proboszcza parafii Matki Bożej Nieustającej Pomocy księdza Tomasza Janickiego. Nie mogłaby się odbyć bez wsparcia Rycerzy Kolumba, którzy na miejsce przywieźli krzesła, ołtarz, zapewnili nagłośnienie, a także oprawę muzyczną liturgii.

Następnie pod pomnikiem złożono wieńce i znicze. Swoje delegacje do tego wytypowały między innymi: sołectwa – Niebo, Stadnicka Wola i Wąsosz, władze miasta i gminy Końskie – obecni byli wiceburmistrzowie Marcin Zieliński i Krzysztof Jasiński; Lasy Państwowe z leśnikiem Piotrem Słoką oraz nadleśniczym Wojciechem Bombą. Wieńce składały też rodziny zamordowanych.

REKLAMA

Podczas uroczystości nie mogło także zabraknąć Apelu Poległych. Po nim rys historyczny wspominanego mordu przypomniał główny organizator wydarzenia – sołtys Stadnickiej Woli Jan Lachowski. –„Tu w tych lasach 6 kwietnia 1940 roku Niemcy zamordowali okolicznych mieszkańców. Pierwsi chłopi byli wyłapani ze wsi Stadnicka Wola, następnie z ulicy Leśnej i Grzybowej. Pod wsią Niebo rozstrzelali sześciu chłopów, z Nieba wzięli następnych. A między Niebem a Piekłem Niemcy dokonywali krwawych egzekucji, aż do tego miejsca gdzie stoi pomnik. Moi drodzy jesteśmy na miejscu cierpień. Tu działa się straszna krzywda niewinnym ludziom. Byli bici kolbami karabinów, kopani, wili się z bólu, w mękach konali. Zginęli, bo byli Polakami.” – mówił sołtys Lachowski.

Uroczystość artystycznym występem uświetniła młodzież z Zespołu Placówek Oświatowych w Stadnickiej Woli. Organizatorzy zapewnili także poczęstunek – przepyszny kapuśniak z kuchni polowej oraz dziczyznę.

Zdjęcia (własne, Kamil Kubicki – Lasy Państwowe):

 

REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *