Żadna restauracja, choćby miała najlepszą możliwą lokalizację i wspaniały wystrój, nie osiągnie sukcesu, jeśli należyta uwaga nie zostanie poświęcona właściwemu wyposażeniu kuchni. To dzięki niemu jej pracownicy nie tylko zdołają przygotowywać potrawy, które wyglądem i smakiem zachwycą wszystkich spożywających je gości, ale także nie będą ich zmuszali do zbyt długiego na nie oczekiwania. To jednocześnie jedno z wyzwań pochłaniających największe koszty, jednak nie ponosząc ich trudno będzie sprostać konkurencji. Warto więc zadbać o to, by pieniądze te były właściwie wydane.
REKLAMAUrządzenia przydatne zawsze i wszędzie
REKLAMAObecność wielu przedmiotów zależeć będzie od tego, do czego będą miały one służyć. A więc, ile stolików mamy do obsłużenia, jak wygląda menu i co w nim może cieszyć się największym zainteresowaniem – niekiedy warto wygospodarować wręcz odrębne stanowisko, na którym powstawać będą określone potrawy. Są jednak i takie, bez których nie obędzie się niemal żadna współczesna kuchnia. Urządzeniem stanowiącym dziś obowiązkowe wręcz wyposażenie jest bez wątpienia piec konwekcyjno-parowy – zakupiwszy go, możemy właściwie zrezygnować z szeregu innych: parownika, frytkownicy czy piekarnika. Choć zasada jego działania jest dość prosta, to efekty dokonywanej w nim obróbki termicznej mogą być lepiej niż znakomite i niemożliwe do powtórzenia w domowym piekarniku. Wytwornica pary wraz z wymuszoną cyrkulacją powietrza zapewnia daniom soczystość, dietetyczność (mniej oleju), a także zachowanie wartości odżywczych. Jakby i tego było mało, nie przenikają one swoimi zapachami. Piec konwekcyjny tego typu wymaga tylko dbania o jakość wykorzystywanej w nim wody. O tym, jak duży jest dziś wybór modeli, można przekonać się np. przeglądając ofertę firmy Resto Quality, dostarczającej wyposażenie dla gastronomii.
Oprócz wysokiej temperatury, potrzebna jest jeszcze i niska. Szafy chłodnicze to kolejny niezbędny element, także dostępny w różnych wymiarach i rodzajach, w tym przeszklonych. Nie obędziemy się także bez profesjonalnej gastronomicznej zmywarki, która poradzi sobie z dokładnym myciem nawet dużej ilości naczyń, sztućców i narzędzi.
Nie zlekceważ niczego
O tym, czy dana kuchnia będzie miejscem, w którym łatwo przyrządza się znakomite dania, nie decyduje wyłącznie ilość i jakość obecnego w niej wyposażenia technicznego – choć ma to oczywiście także ogromne znaczenie. Bardzo ważna jest organizacja pracy i sposób przygotowania przeznaczonych do jej wykonywania stanowisk. Meble nierdzewne być może zazwyczaj nie grzeszą urodą, jednak stanowią rozwiązanie charakteryzujące się znakomitą odpornością zarówno na wszechobecną przez cały czas wilgoć, jak i duże obłożenie pracą, którego każdemu restauratorowi należy przecież życzyć. Nie zapominajmy zarówno o stołach roboczych czy regałach, jak i np. wózkach.
Wielkie wyzwania będą stały także przed robotami kuchennymi – poza ceną to gotowość do nieustannej pracy odróżnia je od tych, które kupujemy do swoich domów. Pochopne oszczędności w tym zakresie mogą spowodować kłopoty z zachowaniem pełnej produktywności i w rezultacie dodatkowe wydatki.
/materiał partnera/