Wybór odżywki białkowej dla sportowca nigdy nie należy do najprostszych. Na rynku spotkamy masę preparatów różniących się nie tylko smakiem, ale także składem oraz sposobem uzyskiwania. Zastanawiasz się, jakie czynniki wpływają na wybór białka w proszku i czy jest ono w ogóle potrzebne dla osób uprawiających sport? Odpowiadamy na najbardziej nurtujące pytania.
REKLAMARola, zastosowanie i rodzaj. Wszystko, co musisz wiedzieć o odżywkach białkowych
REKLAMAGłównym zadaniem każdej odżywki białkowej jest uzupełnienie deficytu protein w diecie sportowca. Jest to preparat przydatny zwłaszcza kilka minut po zakończeniu wysiłku fizycznego, kiedy nasz organizm wytwarza tzw. okno anaboliczne. Utarło się przekonanie, że białko w proszku dedykowane jest dla kulturystów budujących masę mięśniową. W praktyce jednak, nie ma większego znaczenia, czy białko jest stosowane w okresie przyrostów czy redukcji tkanki tłuszczowej. W pierwszym przypadku proteiny stanowią budulec muskulatury, natomiast w drugim podaż białka umożliwia zapobieganie nadmiernej utraci tkanki mięśniowej. Czy magiczny treningowy proszek jest nam niezbędny podczas diety? Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Z jednej strony istnieje masa naturalnych źródeł białka, z drugiej zaś praktycznie każda osoba regularnie uprawiająca sport cierpi na niedobór tego typu aminokwasów.
Rynek odżywek i suplementów bogaty jest zarówno w białka pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Za najbardziej wartościowe wielu specjalistów uważa proteiny zwierzęce, zwłaszcza serwatkowe, które charakteryzują się wysoką przyswajalnością. Na zupełnie innym biegunie znajduje się roślinne białko w proszku – jest ono wolniej wchłaniane i może powodować wzdęcia. Idealnym przykładem izolatu WPC i WPI uzupełniających dietę każdego sportowca jest białko That’s The Whey. Proteiny oferowane przez sklep TanieSuple.com wyróżniają się wysokiej jakości składem, dobrą rozpuszczalnością oraz jeszcze lepszym smakiem.
Na jakie czynniki zwrócić uwagę przy zakupie białka? Rozwiewamy wątpliwości!
Wielu początkujących sportowców twierdzi, że wybór smaku jest najważniejszą decyzją, jaką należy podjąć przy zakupie pierwszej odżywki białkowej. Tymczasem walory smakowe schodzą na dalszy plan, a priorytetem dla każdego klienta powinien zostać skład preparatu. Absolutną podstawą jest dokładana analiza informacji zawartych na etykiecie. Warto pamiętać, że producent nie może zatajać takich informacji, a kolejność pojawiania się źródeł białka na liście świadczy o procencie ich zawartości w produkcie. Na liście niemile widzianych substancji znajdują się małowartościowe białka roślinne oraz słodziki w postaci aspartamu. Chcąc kupić wysokiej jakości białko należy zapytać sprzedawcę o jego rozpuszczalność zarówno w wodzie, jak i mleku.