Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Znad Plebanki” działającego w gminie Radoszyce zademonstrowały jak zrobić regionalną potrawę – kugiel radoszycki, znany także jako kugiel z Czermna. Zobaczcie przepis gospodyń oraz zróbcie kugiel razem z nimi!
REKLAMAW 2007 roku kugiel z Czermna został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii „Gotowe dania i potrawy w województwie świętokrzyskim”. Są to zapieczone ziemniaki z kawałkami mięsa w środku.
REKLAMABy upiec kugiel potrzebujemy ziemniaków, mięsa (żeberek, łopatek, golonki), cebuli, smalcu, pieprzu oraz soli. Ziemniaki i cebulę należy utrzeć, następnie do tarciny dodajemy sól i pieprz. Garnek, w którym będziemy piec kugiel, należy wysmarować smalcem. Trochę mieszaniny wlewamy do garnka, na to kładziemy trochę mięsa i robimy kilka takich warstw, aż naczynie będzie pełne. Szczelnie przykrywamy kugiel folią aluminiową i zapiekamy go przez godzinę w 220 stopniach Celsjusza – aż się zagotuje. Później zmniejszamy temperaturę do stu stopni i pieczemy przez 5-6 godzin. Po tym czasie nasz kugiel jest już gotowy. Życzymy smacznego!