To już czwarta edycja kulinarnego konkursu dla gimnazjalistów, który organizuje Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Końskich. W poprzednich latach zmagano się w kuchni włoskiej, greckiej, azjatyckiej. Tym razem w głównej roli był ziemniak i to on miał dominować w daniu przygotowanym przez uczestników.
REKLAMA-„Tym razem promujemy talenty kulinarne, a w roli głównej jest ziemniak, tytuł zmagań to <<Król Ziemniak>>. Dlaczego? Chcieliśmy po prostu zapromować naszego polskiego ziemniaka. Produkty z niego też mogą być smaczne, z tego co widzę uczniowie działają już z tym ziemniakiem i też mogą być fajne dania.” – opowiada nam Beata Fidor, dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3.
W turnieju udział wzięło siedem dwuosobowych zespołów ze szkół: Gimnazjum nr 1 w Końskich, Gimnazjum nr 2 w Końskich, Gimnazjum ze Stadnickiej Woli oraz Gimnazjum z Miedzierzy. Uczestnicy pracowali w kuchniach ZSP nr 3, na produktach przygotowanych przez organizatora. Praca rozpoczęła się po godzinie 8:30, a czas na przygotowanie potraw wynosił około dwóch godzin. –„Przygotowujemy ziemniaki faszerowane papryką, boczkiem, pietruszką, cebulą i serem. Na pewno zdążymy, musimy w sumie jeszcze tylko farsz zrobić i wszystko upiec.” – opowiadały nam w trakcie zmagań Dominika i Wiktoria ze szkoły w Stadnickiej Woli.
REKLAMAW efekcie prac powstało siedem zupełnie innych dań. Były to: ruskie pierogi, kulki ziemniaczane z ziołowym sosem, szaszłyki z ziemniakami zawijanymi w boczku, faszerowane ziemniaki w mundurkach, ziemniaki gotowane i podpiekane nadziane szynką, serem i musztardą; włoska zapiekanka ziemniaczano-serowa podana z kulkami nadzianymi mozzarellą oraz zapiekanka z kalafiorem i oscypkiem. Tych wszystkich smakołyków próbowało jury w składzie: dyrektor „ekonomika” Beata Fidor, przedstawicielka Starostwa Powiatowego Sylwia Armada oraz nauczycielki: Małgorzata Kassyk, Iwona Krzaczyńska, Jolanta Bukowska i Marzena Andryszczyk.
Ostatecznie pierwsze miejsce zgarnął duet z Gimnazjum nr 2: Antonella Chianese i Aleksandra Wolska, które przygotowały kulki i włoską zapiekankę ziemiaczano-serową; druga lokata to szaszłyk w wykonaniu Zuzanny Latańskiej i Moniki Młynarczyk z Gimnazjum nr 1, a trzecie miejsce przyznano Dominice Krawczyk i Wiktorii Radzimińskiej ze Stadnickiej Woli. Jury miało jednak trudny wybór do dokonania, bo wszystkie dania były naprawdę znakomite.
Organizatorkami kulinarnego Masterchefa były nauczycielki z Ekonomika: Ewelina Ciszek, Magdalena Dziuba, Marzena Andryszczyk i Anna Konieczna. Konkurs objęty był patronatem Starostwa Powiatowego w Końskich. Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody – między innymi sprzęt kuchenny.
Zdjęcia:
a gdzie nakrycia głowy ?