Kuchnia wolnostojąca to podstawowe wyposażenie do restauracji, w które zdecydowanie warto zainwestować więcej środków. Obecnie na rynku można znaleźć urządzenia, które nie tylko mają ciekawy design, ale i specjalistyczne funkcje ułatwiające przygotowywanie posiłków. Każdy, dla kogo gotowanie i pieczenie na miejscu jest bliskie, powinien mieć stały dostęp do dobrej jakościowo kuchenki wolnostojącej.
REKLAMAKuchnia do gastronomii: jakość i design
REKLAMAWydajna praca oraz nietuzinkowy wygląd kuchenek wolnostojących mają duże znaczenie dla dobrego wyposażenia kuchni w każdej restauracji. Miejsce, w którym przygotowywane są posiłki powinno być spójne aranżacyjne, dlatego też wybierając sprzęt, warto zainwestować w model, jaki będzie pasował do wnętrza. Szeroka oferta sklepów w tym zakresie zdecydowanie ułatwia wybór. Istotne, aby kuchenka wolnostojąca swoimi rozmiarami była dobrze dopasowana do innych mebli w pomieszczeniu. Na rynku są dostępne modele o różnej szerokości, od 60 centymetrów nawet do 150 centymetrów.
Jaka kuchnia do restauracji? Oto nasze typy
Zestaw cech, którymi powinna się charakteryzować dobra kuchnia wolnostojąca do restauracji wcale nie musi bardzo odbiegać od wymagań, jakie stawiamy sprzętom kuchennym w domu jednorodzinnym. Obsługa takiej kuchenki powinna być prosta, aby nie przysparzać kłopotów. Ważny jest też stylowy wygląd, ponieważ zaplecze w restauracji powinno być tak samo zadbane jak sala, na której goście jadają posiłki. Bardzo ważne z punktu widzenia zasad BHP jest też to, aby zakupiony sprzęt do gastronomii był sprawny i bezpieczny dla pracowników. Liczy się też komfort korzystania z kuchenki wolnostojącej – nie można zapominać, że będzie to prawdopodobnie stanowisko pracy na długie godziny każdego dnia.
Kuchnia wolnostojąca: wiele odsłon i możliwości
Obok tradycyjnych kuchni gazowych na rynku można znaleźć nowoczesne kuchnie elektryczne. W praktyce jedne i drugie mają swoich zwolenników. Kuchnie wolnostojące gazowe w stylu nawiązującym do retro będą się świetnie prezentować w przypadku restauracji o charakterze vintage. Miłośnicy kuchenek gazowych mogą jednak również wybrać model bardzo nowoczesny – tak samo jak w przypadku kuchenek elektrycznych. Obydwie opcje doskonale mogą sprawdzić się w restauracji, ponieważ ich funkcje radzą sobie z gotowaniem, podgrzewaniem oraz pieczeniem różnych potraw – słodkich i wytrawnych.
Kolor kuchenki: nie tylko szary i czarny
Design urządzeń kuchennych mocno zmienił się na przestrzeni zaledwie kilku ostatnich lat. Obecnie na rynku można znaleźć kuchnie wolnostojące w różnych kolorach, choć nadal najwięcej dostępnych opcji oscyluje wokół wygodnej do sprzątania szarości oraz czerni. Bardzo popularną barwą jest również écru, ale dostępne są też egzemplarze w błękicie, kolorze bordowym, zieleni, czerwieni, a nawet w żółci i mocnej pomarańczy. Teraz stylistyka kuchni zależy w 100% od inwencji twórczej oraz pomysłów jej właściciela!
artykuł sponsorowany