Na corocznych Dożynkach w Słupi Koneckiej rozstrzygną się dwa konkursy, na tradycyjny wieniec oraz na najsmaczniejszą potrawę regionalną. Można już zgłaszać się do tych konkursów.
REKLAMA![](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2021/02/DachBud2021.gif)
Coroczne święto gminy Słupia Konecka odbędzie się 25 sierpnia i będzie dobrym czasem na konkurowanie w konkursach sprawdzających zdolności manualne i estetyczne oraz kulinarne.
REKLAMA![](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2024/07/Smart-lipiec-2024.gif)
![](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2024/06/DJ-JAKUB.gif)
„Najsmaczniejsza Potrawa Regionalna 2019” jest konkurencją polegającą na przygotowaniu potrawy związanej z konecczyzną. Ocenie jury, które powołane zostanie podczas dożynek, podlegać będzie smak potrawy, estetyka jej podania oraz estetyka stoiska z potrawami. Udział w konkursie mogą wziąć: osoby prywatne, gospodarstwa agroturystyczne, organizacje zrzeszające osoby fizyczne, stowarzyszenia i grupy nieformalne oraz szkoły z terenu gminy Słupia Konecka.
„Tradycyjny Wieniec Dożynkowy 2019” to konkurs skierowany do sołectw gminy. Wziąć w nim udział mogą osoby prywatne, gospodarstwa agroturystyczne, organizacje zrzeszające osoby fizyczne, stowarzyszenia i grupy nieformalne oraz szkoły z terenu gminy Słupia Konecka, ale każde sołectwo może wystawić tylko jeden wieniec.
Zgłoszenia do obu konkurencji należy kierować osobiście do Urzędu Gminy w Słupi, pokój 13, w terminie do 9 sierpnia. Regulaminy konkursów wraz z dokładnymi wytycznymi znajdą Państwo TUTAJ oraz TUTAJ.