REKLAMA

Warsztaty kulinarne w Maleńcu z kieleckimi kucharzami [zdjęcia]

W sobotę w Maleńcu około 70 osób z Powiatowej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Końskich wzięło udział w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy z Kielc z Krzysztofem Zamczykiem na czele. 

REKLAMA

Warsztaty odbyły się dzięki pozyskanym funduszom na projekt „Festiwal piekielnych smaków” za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „U Źródeł” w Modliszewicach. Wniosek napisało Koło Gospodyń Wiejskich w Sworzycach.

REKLAMA

Menu zostało przygotowane i dobrane przez kieleckich kucharzy. W jego skład wchodziły:

Zakąska: carpaccio z buraka pieczonego z ziołami, z kozim serem, karmelizowanymi orzechami, rukolą i oliwą smakową.

Zupa: krem z białych warzyw z bekonowym chrustem i grzankami.

Danie główne: pierś z kaczki na szparagach gotowana w niskiej temperaturze z jusem i smażonymi warzywami.

Deser: lody owocowe przygotowane za pomocą ciekłego azotu.

Zakąski zimne: omlet szpinakowy z wędzonym pstrągiem, kremem chrzanowym i szczypiorkiem i tatar z bałtyckiego śledzia w stylu francuskim.

Warsztatom przyglądali się zaproszeni goście: poseł na Sejm RP Mariusz Gosek, pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. Programu „Czyste Powietrze” Bartłomiej Orzeł, starosta konecki Grzegorz Piec, członek Zarządu Powiatu Koneckiego Jarosław Staciwa, przewodniczący Rady Powiatu Koneckiego Zbigniew Kowalczyk, radna powiatowa Danuta Leśniewicz oraz dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Końskich Jacek Werens.

Zdjęcia (fot. Adam Kubka, Starostwo Powiatowe w Końskich):

 

REKLAMA

Dodaj komentarz