REKLAMA

Wyroby ciastkarskie w Pomykowie wstąpiły do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego [zdjęcia]

Marszałek Województwa Świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski oraz członek Zarządu Marek Jońca wręczyli przedsiębiorcom certyfikaty i szyldy przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego województwa świętokrzyskiego. Wśród sześciu nowych członków Sieci znalazła się Produkcja Konserwowanych Wyrobów Ciastkowych i Ciastek w Pomykowie.

REKLAMA

Obecnie Sieć liczy 85 członków. Są to sklepy, zakłady przetwórcze, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne czy lokale gastronomiczne.

REKLAMA

„Przystąpienie do Sieci było odpowiedzią na duże zainteresowanie społeczeństwa zwiększeniem dostępności żywności wysokiej jakości. Wielu spośród członków Sieci to laureaci różnych konkursów kulinarnych, a wszystkich wyróżnia logotyp umieszczony przed wejściem oraz certyfikat wiszący w widocznym miejscu pomieszczenia” – mówił Andrzej Bętkowski.

Wśród sześciu nowych członków Sieci znalazła się Produkcja Konserwowanych Wyrobów Ciastkowych i Ciastek w Pomykowie.

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK), która prowadzi działania mające na celu rozwój turystyki kulinarnej, poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej. W ten sposób pomaga małym przedsiębiorstwom związanym z sektorem żywności, czyli np. gospodarstwom rolnym i rybackim, sklepom farmerskim czy gospodarstwom agroturystycznym.

Zdjęcia (swietokrzyskie.pro):

REKLAMA

Dodaj komentarz