Firma Knorr i organizacja ProVeg były organizatorami i fundatorami nagród w ogólnopolskim konkursie „PrzyGotujmy Lepszy Świat!”, w którym dzieci ze Szkoły Podstawowej im. gen. bryg. Antoniego Hedy – Szarego w Radoszycach zajęły trzecie miejsce. Wycieczka do Spały na ,,Bardzo zieloną szkołę” była nagrodą za to osiągnięcie.
REKLAMATrzecie miejsce w konkursie dotyczącym żywienia wegańskiego PrzyGotujmy Lepszy Świat, zajęli uczniowie klas 1-3 szkoły podstawowej w Radoszycach. W nagrodę odbyli trzydniową wycieczkę do Spały, a pracownicy ich szkolnej stołówki będą pod okiem ekspertów firmy Knorr i organizacji ProVeg przechodzić szkolenie z przyrządzania potraw wyłącznie roślinnych.
REKLAMAProgram był skierowany do uczniów klas 1-3 i ich rodziców. Miał na celu edukację na temat zdrowego, ekologicznego odżywiania oraz jak poprzez to zmniejszyć ilość CO2 emitowanego do atmosfery. W tym celu propagowano zastępowanie mięsa roślinami, które z powodzeniem mogą dostarczyć organizmowi tyle samo energii i składników mineralnych co białka i tłuszcze zwierzęce, a powstają bez szkody dla środowiska i krzywdy dla zwierząt.
Udział wzięło 56,5 tys. uczniów, placówka w Radoszycach pokonała ponad 700 innych szkół w drodze po trzecie miejsce. Organizatorzy dostarczali im materiałów do pracy w postaci interaktywnych lekcji oraz porad ekspertów żywienia i pedagogów. Zadaniem dzieci było przygotowywanie przez ponad pięć miesięcy dobrze zbilansowanych, urozmaiconych i roślinnych posiłków dla siebie oraz fotografowanie swoich talerzy dla udokumentowania co jedli. Aktywnie zaangażowani w przygotowania dań byli także rodzice, ponieważ zadanie polegało na tym by dziecko stworzyło potrawę z jednym narzuconym składnikiem, ale złożoną z co najmniej trzech. Nie mogły być używane produkty odzwierzęce.
Dzieci nie wszystkie półprodukty znały, a miały okazję się o nich pouczyć, wyszukując przepisy i podpytując starszych o nie. Przykładowo, jeśli danie miało zawierać rukolę, to dla dzieci nie zawsze jest to wiadome jak wygląda ta roślina, z czym dobrze smakuje. Tu niezbędna była pomoc opiekuna.
Wycieczka do Spały była nagrodą, ale i kontynuacją działań, ponieważ tam przez trzy dni były prowadzone ciekawe warsztaty, m.in. kulinarne. Prócz tego, uczono jak pozyskuje się papier czerpany, spacerowano po okolicy, a na koniec uczniowie obejrzeli przedstawienie o tym jak ludzie niszczą przyrodę i szkodzą zwierzętom, np. wyrzucając śmieci do lasu. W ramach nagrody dzieci otrzymały na pożegnanie workoplecaki z logo organizatora. Planowane są także warsztaty dla pracowników stołówki szkolnej z przyrządzania dań wegańskich. Dla wielu uczestników był to pierwszy w życiu wyjazd bez rodziców na kilka dni.
Koordynatorem konkursu była Monika Lesiak, nauczyciel w Szkole Podstawowej im. gen. Bryg. Antoniego Hedy-Szarego w Radoszycach oraz wychowawcy uczestniczących klas: Elżbieta Szemberg, Bożena Lachowska, Anna Myśliwa i Anna Mechelewska.
Jak obliczono, wspólnym wysiłkiem wszystkich uczestników, udało się zaoszczędzić ponad 37 mln litrów wody i 303 tys. kg CO2. Tyle bowiem przeliczeniowo przypada na 38 tys. posiłków mięsnych, a dzieci przygotowały ich roślinne, zdrowsze odpowiedniki.
Zdjęcia: